Εορτασμός Εθνικών Επετείων


Ο Δήμος Έγκωμης και το σωματείο Ε.Θ.Α. Έγκωμης συνδιοργάνωσαν πανηγυρικό εορτασμό για να τιμήσουν τις Εθνικές Επετείους της 25ης Μαρτίου 1821 και 1ης Απριλίου 1955 στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του σωματείου Ε.Θ.Α. Κύριος ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, κ. Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος κωδικοποιώντας τα μηνύματα των δύο επετείων και την ευθύνη του Ελληνισμού σήμερα, τόνισε: Να διδαχθούμε από το ήθος των ηρώων μας και να προχωρήσουμε ενωμένοι.


Στην εκδήλωση ο πρόεδρος των Συνδέσμων Αγωνιστών ΕΟΚΑ κ. Θάσος Σοφοκλέους κατέθεσε την προσωπική του μαρτυρία από τη συμμετοχή του στον αγώνα του 1955. Ο κ. Σοφοκλέους μέσα από την αφήγηση μιας επιχείρησης στο Λευκόνοικο μετέφερε την ατμόσφαιρα της εποχής, το θάρρος αλλά και το χιούμορ των αγωνιστών, καθώς και την συγκινητική συνδρομή των απλών ανθρώπων στον αγώνα.



Χαιρετισμούς στην εκδήλωση απηύθυναν η πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας, Πολιτισμού και Ευρωπαϊκών θεμάτων κα Ειρήνη Λοϊζίδου, ο Αντιπρόεδρος της ΕΘΑ Έγκωμης κ. Πανίκος Κωνσταντίνου και ο Δήμαρχος Έγκωμης, κ. Ζαχαρίας Κυριάκου. Ο Δήμαρχος Έγκωμης αναλύοντας το νόημα των δύο εθνικών επετείων ανέφερε: «Πρέπει να αγωνιστούμε μέσα στην κονίστρα της διπλωματίας ενωμένοι, με διεκδικητική και συγκροτημένη πολιτική, για να επιβληθεί το δίκαιο στο πολυβασανισμένο νησί μας. Έτσι θα ξοφλήσουμε το χρέος μας απέναντι στις θυσίες των ηρώων μας. Κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος, όταν δίνεται μέσα σε συλλογικό πνεύμα, ενότητα και εθνική συστράτευση.» 



Η εκδήλωση πλαισιώθηκε με απαγγελίες ποιημάτων και εορταστικό καλλιτεχνικό πρόγραμμα από τη Δημοτική Χορωδία Έγκωμης, η οποία και καταχειροκροτήθηκε.



Την εκδήλωση λάμπρυναν με την παρουσία τους, ο πρέσβυς της Ελλάδας στην Κύπρο, κ. Βασίλης Παπαϊωάννου, τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Έγκωμης, ο πρόεδρος της Σχολικής Εφορείας Έγκωμης, εκπρόσωποι τοπικών οργανώσεων και πλήθος κόσμου.




print