Επιδιόρθωση της οδού 28ης Οκτωβρίου

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ




Ο Δήμος Έγκωμης ενημερώνει το κοινό ότι θα προβεί σ’ επιδιορθωτικές εργασίες στην εμπορική οδό της 28ης Οκτωβρίου, στη Μακεδονίτισσα. Συγκεκριμένα, θ’ αφαιρεθούν τα τμήματα του φθαρμένου οδοστρώματος και θα τοποθετηθεί νέα ασφαλτική επίστρωση. Θα ήταν, βέβαια, προτιμότερο να γίνει επίστρωση/ επιδιόρθωση ολόκληρης της επιφάνειας του ασφαλτικού οδοστρώματος, αλλά το προβλεπόμενο κόστος είναι μεγάλο και δεν μπορεί στο παρόν στάδιο να διατεθεί εξ’ ολοκλήρου από το Δήμο. Σημειώνεται ότι ο Δήμος είχε ζητήσει τη βοήθεια του Τμήματος Δημοσίων Έργων αλλά δεν μπόρεσε να βρει θετική ανταπόκριση, επειδή ο δρόμος θεωρείται «Τοπικής Σημασίας». Κατά τον ίδιο τρόπο ο Δήμος είχε απευθυνθεί στα Δημόσια Έργα και ζήτησε βοήθεια και για την άλλη βασική εμπορική οδική αρτηρία της Έγκωμης, την λεωφόρο Λυκαβηττού, αλλά επίσης δεν μπόρεσε να βοηθηθεί για τον ίδιο λόγο.


 


Η αντίληψη για δρόμους «Τοπικής Σημασίας» που αποτελούν ευθύνη των Τοπικών Αρχών, θεωρούμε ότι έχει παρέλθει. Δεν είναι, πλέον, «Τοπικής Σημασίας» κεντρικοί δρόμοι που εξυπηρετούν καθημερινά χιλιάδες πολίτες απ’ όλη την Κύπρο που διέρχονται από τις πιο πάνω κεντρικές οδικές αρτηρίες, για να μεταβούν στα Πανεπιστήμια, το Κέντρο Εξυπηρέτησης του Πολίτη,  το αθλητικό σύμπλεγμα του Μακάρειου Αθλητικού Κέντρου συμπεριλαμβανομένου και ενός κεντρικού σταθμού λεωφορείων, που βρίσκονται στα Δημοτικά όρια Έγκωμης. Επισημαίνεται επίσης πως συγκεκριμένες οδικές αρτηρίες της Έγκωμης όταν κατασκευάστηκαν προ πολλών ετών, δεν είχε υπολογιστεί, προφανώς, ότι σήμερα θα δέχονται τόσο μεγάλη υπερτοπικής σημασίας τροχαία κυκλοφορία, με αποτέλεσμα η θεμελίωση τους, που έγινε προ της ίδρυσης του Δήμου, να είναι ανεπαρκής για το φορτίο που δέχονται με τα σημερινά δεδομένα, και συνεπακόλουθα, με την πάροδο του χρόνου, το οδόστρωμα παρουσιάζει σοβαρές φθορές.


 


Ο Δήμος Έγκωμης θα ήθελε, με την ευκαιρία αυτή, να  επισημάνει ότι οι ανάγκες για βελτιώσεις βασικών υποδομών δημαρχούμενων περιοχών (οδικά, αντιπλημμυρικά, κ.ά.) είναι πολύ μεγάλες και δεν μπορούν να διεκπεραιωθούν αποτελεσματικά εάν το κεντρικό Κράτος δεν παρέμβει  δραστικά προς αυτή την κατεύθυνση. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, λόγω της οικονομικής κρίσης, το κράτος έχει αποκόψει μεγάλο μέρος των κονδυλίων προς τους Δήμους, αλλά την ίδια στιγμή όλες οι νομικές ευθύνες των Δήμων για σειρά σημαντικών εργασιών συντήρησης, έχουν παραμείνει αναλλοίωτες. Οι ευθύνες αυτές συνεπάγονται πολύ μεγάλα έξοδα. Ενόσω περνά ο χρόνος και οι εργασίες συντήρησης  καθυστερούν, τα έξοδα μεγαλώνουν. Αυτό θεωρούμε ότι  θα πρέπει να προβληματίσει σοβαρά και από κοινού, την Ένωση Δήμων και τα αρμόδια Υπουργεία.


 


Το θέμα της ενίσχυσης/ συντήρησης των υποδομών των δημαρχούμενων περιοχών  και της παροχής βοήθειας από πλευράς κεντρικού κράτους, είχε τεθεί πρόσφατα και από το Κλιμάκιο Δημάρχων Λευκωσίας, ώστε να υπάρξει μια ευρύτερη συναντίληψη με τη συμμετοχή και στήριξη των αρμόδιων κυβερνητικών τμημάτων.


ΔΗΜΟΣ ΕΓΚΩΜΗΣ

print