Η Έγκωμη τίμησε τις εθνικές επετείους

Ο Δήμος Έγκωμης τίμησε τις εθνικές επετείους της 25ης Μαρτίου 1821 και 1ης Απριλίου 1955 με πανηγυρική Δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Έγκωμης. Στη δοξολογία παρέστησαν τα οργανωμένα σύνολα και αντιπροσωπείες όλων των σχολείων του Δήμου.


 


Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η διευθύντρια του Γυμνασίου Μακεδονίτισσας, κα Ελένη Χριστοφίδου, η οποία χαρακτήρισε την 25η Μαρτίου ως «οριακή ημέρα» αφού οριοθετεί και διασώζει τη δίμορφη ταυτότητα του Έθνους μας. Επέτειος δύο χαιρετισμών, του “Χαίρε Κεχαριτωμένη Μαρία” και του “Χαίρε ω χαίρε λευτεριά”.


 


Εξαίροντας τη σημασία της ημέρας τόνισε πως και η Κύπρος ένιωσε ως δική της την Επανάσταση και πολλοί Κύπριοι έδωσαν τη ζωή τους στον υπέρ ελευθερίας αγώνα. Αναφερόμενη στο έπος του 1955, παρατήρησε ότι οι νεαροί αγωνιστές της ΕΟΚΑ «δεν ήταν οι ώριμοι και έμπειροι οπλαρχηγοί του ’21. Ήταν άπειρα παιδιά και νέοι που με την ορμή και τον ανυστερόβουλο ζήλο τους σήκωσαν το βάρος του μαρτυρίου και πήραν τα μονοπάτια που οδηγούσαν στη λευτεριά. Εγκατέλειψαν τις δουλειές τους, τα χωράφια και τα εργαστήριά τους, τις πόλεις και τα χωριά τους, πέταξαν στις απόκρυφες και απόκρημνες βουνοκορφές του νησιού μας και έστησαν το αντάρτικο λημέρι τους για το ξεσκλάβωμα του τόπου τους. Το ίδιο έκαναν και οι μαθητές που ξεπετάχτηκαν από τα μαθητικά τους θρανία, αφουγκράστηκαν τον παλμό της Ιστορίας, δρασκέλισαν με βιασύνη τον αυλόγυρο του σχολείου και γοργοπέταξαν και αυτοί στα αγωνιστικά τους λημέρια.»


 


Μετά το πέρας της Δοξολογίας ακολούθησε τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στον ανδριάντα του απαγχονισθέντος ήρωα της ΕΟΚΑ Χαρίλαου Μιχαήλ στην Έγκωμη, με συμμετοχή όλων των κομμάτων, των σχολείων και των οργανωμένων συνόλων της Έγκωμης.


 

print