Η καθαριότητα είναι ευθύνη όλων

Αγαπητοί δημότες,


 


Ο Δήμος Έγκωμης, με πολύ σημαντικό οικονομικό κόστος, έχει προχωρήσει πρόσφατα στην απομάκρυνση τεράστιων ποσοτήτων άχρηστων υλικών από την περιοχή σας. Δυστυχώς, όμως, παρατηρείται το φαινόμενο της εκ νέου ανεξέλεγκτης απόρριψης άχρηστων υλικών στους ίδιους χώρους! Ανεύθυνοι πετάνε ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς: Είδη υγιεινής, έπιπλα, στρώματα, διαλυμένα ψυγεία, τηλεοράσεις και άλλα ηλεκτρικά είδη, κεραμικά, πορσελάνες, γυαλιά, χαρτιά και πολλά άλλα. Μπορεί να υπάρχει στο χώρο εμφανής πινακίδα ότι απαγορεύεται η απόρριψη υλικών και η μόλυνση του περιβάλλοντος, αλλά οι ασυνείδητοι και ανεύθυνοι αγρόν ηγόρασαν. Αφού τα πετάξουν και βρομίσουν τις γειτονιές και οικιστικές περιοχές, αρχίζουν να κατηγορούν τα δημαρχεία, τους δημάρχους και τα δημοτικά συμβούλια ότι δεν καθαρίζουν! Είναι απαράδεκτοι και κατ’ εξακολούθησιν εγκληματίες σε βάρος του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγιεινής. Δεν τους νοιάζει ποιος θα τα μαζέψει, αρκεί να τα απαλλαγούν οι ίδιοι και να φύγουν από το δικό τους σπίτι ή αυλή. Πρόκειται για μιαν απαράδεκτη νοοτροπία άναρχου βολέματος, που μας προσβάλλει πολύ ως λαό.


 


Θα διερωτηθεί κάποιος: Γιατί δεν κόβουν εξώδικα οι Δημοτικές Αρχές; Εύλογο το ερώτημα. Αλλά, για να κόψεις εξώδικο ή να οδηγήσεις στο δικαστήριο κάποιον που παρανομεί ρυπαίνοντας δημόσιους χώρους, πρέπει να τον πιάσεις στα πράσα. Όμως, πολλές απορρίψεις γίνονται σε βραδινές ώρες ή και τα χαράματα. Στο σημείο αυτό πρέπει να επισημανθεί ότι είναι απαραίτητη η συνεργασία περιοίκων, που οφείλουν να ενημερώνουν αμέσως τα δημαρχεία. Συνεργασία που, δυστυχώς, δεν υπάρχει στον επιθυμητό βαθμό. Είναι απαραίτητο να αναπτυχθεί μια μεγάλη κοινωνική συμμαχία σε θέματα καθαριότητας και περιβάλλοντος, για να μπορέσουμε να κάνουμε βήματα προς τα εμπρός. Μόνο μέσα από μια ευρύτατη κοινωνική ευαισθησία θα μπορέσουν οι τοπικές Αρχές να καταφέρουν καίρια κτυπήματα στους ασυνείδητους που μολύνουν αδιάκοπα τον περιβάλλοντα χώρο.


 


Η τεράστια οικονομική κρίση που βιώνει ο τόπος δεν επιτρέπει στα δημαρχεία να έχουν, πλέον, επαρκή κονδύλια για να γεμίζουν αδιάκοπα δέκα φορτηγά την ημέρα με πάσης φύσεως άχρηστα, που δεν εμπίπτουν στην κανονική αποκομιδή σκυβάλων ή την εποχιακή περισυλλογή κλαδεμάτων. Για να καθαρίζεις την εγκληματική ανευθυνότητα, πρέπει να επιστρατεύεις γερανό, φορτηγά, εργατικό προσωπικό και επιπλέον να καταβάλλεις δικαιώματα στο σκυβαλότοπο Κοτσιάτη. Σήμερα, δεν υπάρχει η ανάλογη οικονομική δυνατότητα των Δήμων, μετά από τις τεράστιες περικοπές στις χορηγίες των Δήμων και τη δραματική μείωση των εσόδων τους. Οι Δήμοι εντείνουν τις προσπάθειες για καταγγελίες εναντίον παρανομούντων, μέσα από συστηματικές εκστρατείες/επιθεωρήσεις. Αλλά, το πρόβλημα δεν πρόκειται να αντιμετωπισθεί σε ικανοποιητικό βαθμό, εάν δεν αποκτήσουμε ως λαός την αναγκαία περιβαλλοντική συνείδηση και στοιχειώδη ευαισθησία. Ζητάμε πολλά; Η καθαριότητα είναι υπόθεση και ευθύνη όλων και όχι ενός Δημοτικού Συμβουλίου, μόνο.


_____________________________________________________________________


 


Ζαχαρίας Κυριάκου


Δήμαρχος Έγκωμης

print