Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας


Ο Δήμος Έγκωμης τίμησε την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας με επετειακή εκδήλωση στην αίθουσα εκδηλώσεων της Σχολής Κωφών στη Μακεδονίτισσα. Την εκδήλωση χαιρέτισαν η πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας, Πολιτισμού και Ευρωπαϊκών θεμάτων, Ειρήνη Λοϊζίδου και ο Δήμαρχος Έγκωμης, Ζαχαρίας Κυριάκου. Ο κ. Κυριάκου τόνισε ότι η μέρα της γυναίκας και η τιμή σ’ αυτήν, δεν πρέπει να είναι μια στιγμιαία εκδήλωση μια συγκεκριμένη μέρα, αλλά τρόπος καθημερινής συμπεριφοράς.


Η εκδήλωση περιλάμβανε προβολή σύντομης ταινίας αφιερωμένη στη γυναίκα, απαγγελία ποιήματος από τη μαθήτρια του Γυμνασίου Μακεδονίτισσας, Νεφέλη Ανδρέου και καλλιτεχνικό πρόγραμμα από τη Δημοτική Χορωδία Έγκωμης.



Κύρια ομιλήτρια της βραδιάς ήταν η πρέσβυς επί τιμή, Μύρνα Κλεόπα, με θέμα: «Η Κύπρια γυναίκα – προσωπικές εμπειρίες». Η ομιλήτρια αναφέρθηκε στις προκαταλήψεις και τις αμφισβητήσεις λόγω φύλου που είχε να αντιμετωπίσει αποφασίζοντας να κάνει καριέρα σε μια περίοδο που αυτό δεν ήταν αποδεκτό από την κοινωνία της Κύπρου. «Επειδή αποφάσισα να παίξω ένα ρόλο όχι παραδοσιακό γυναικείο, όφειλα να υποστώ κάποια ταλαιπωρία και κριτική, που πολλές φορές ήταν αρκετά δυσάρεστη. Και το δέχτηκα τελικά χωρίς πικρία. Τα άδικα επικριτικά σχόλια προσπαθούσα να τα αγνοήσω. Είχα την πεποίθηση ότι αγωνιζόμουν για την πραγματική ελευθερία μου ως ανθρώπου», τόνισε η κα Κλεόπα. Σε άλλο σημείο της ομιλίας της σημείωσε η κα Μύρνα Κλεόπα: «Οι γυναίκες λόγω του ότι στερούνταν πραγματικής εξουσίας παραδοσιακά ασκούσαν εξουσία μέσω των συζύγων και των υιών τους. Αλλά δεν ήθελα να ζήσω τη ζωή μου μέσω κάποιου άλλου ανθρώπου. Η επιθυμία μου ήταν να βιώσω μια ανεξάρτητη ύπαρξη, όχι καθορισμένη αποκλειστικά με αναφορά στον άνδρα. Έκτοτε σε ολόκληρη την καριέρα μου, τα θέματα που αφορούσαν τη γυναίκα παρέμεναν ψηλά στον κατάλογο των προτεραιοτήτων μου.» Η κα Μύρνα Κλεόπα τόνισε ότι η Κύπρια γυναίκα έχει ακόμη πολλά εμπόδια στην πορεία της για κατοχύρωση μιας ισότιμης θέσης της πλάι στον άνδρα. «Το μεγαλύτερο εμπόδιο είναι οι βαθιά ριζωμένες αντιλήψεις αιώνων για τον παραδοσιακό ρόλο της γυναίκας. Οι μέχρι τούδε δράσεις και μέτρα, νομικά και άλλα που υιοθέτησε η Πολιτεία, δεν έφεραν μέχρι σήμερα το αναμενόμενο αποτέλεσμα.» Τέλος ανέφερε ότι «η ουσιαστική συμμετοχή της γυναίκας σε θέσεις λήψεως αποφάσεων θα είναι προς όφελος όλης της κοινωνίας γιατί θα συμβάλει στη δημιουργία μιας πιο δίκαιης κοινωνίας και θα αξιοποιήσει δυνατότητες και ταλέντα που σήμερα βρίσκονται περιθώριο».



Η εκδήλωση έκλεισε με απονομή τιμητικών πλακετών στις γυναίκες που προσέφεραν στην Έγκωμη από τη θέση της Δημοτικής Συμβούλου και της Σχολικής Εφόρου Έγκωμης, κατά την περίοδο 1986-2011.


Συγκεκριμένα τιμήθηκαν :


Σχολική Εφορεία:  Έλενα Ππούρου, Μάρα Καραγιάννη, Ανδρούλα Περικλέους, Μαρία Χίνη, Λουίζα Μαυρομμάτη, Κλαίλια Σουρμελή-Σκοτεινού, Έλενα Σταύρου και Αυγούστα Λοϊζίδου.


Δημοτικό Συμβούλιο: Νατάσα Χατζηνικολάου, Σοφία Γιωργαλλά, Νεφέλη Λάμπρου, Κατερίνα Παντελίδου, Ρένα Σάββα, Θάλεια Αθηαινίτου, Ρέα Καθητζιώτου, Ανδρούλα Χρίστη, Αυγούστα Λοϊζίδου και Κλαίλια Σουρμελή-Σκοτεινού.


ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΕΓΚΩΜΗΣ


9 ΜΑΡΤΙΟΥ 2012


 


Ο Δήμαρχος και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Έγκωμης μαζί με τις γυναίκες που τιμήθηκαν στην εκδήλωση.

print