Αντικατοχική εκδήλωση Δήμου Έγκωμης αφιερωμένη στο Δίκωμο
Ο Δήμος Έγκωμης πραγματοποίησε την ετήσια αντικατοχική του εκδήλωση, με σεμνή τελετή στο πάρκο Μιχαλάκη Ζιβανάρη, κοντά στον Τύμβο Μακεδονίτισσας. Η φετινή εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την κατεχόμενη κοινότητα Κάτω Δικώμου.


 


Η εκδήλωση ξεκίνησε με οπτικοακουστικό αφιέρωμα στην κοινότητα Δικώμου, που ξύπνησε μνήμες από το παρελθόν. Ακολούθησαν σύντομοι χαιρετισμοί από τον Κοινοτάρχη Κάτω Δικώμου, Χριστάκη Πασχάλη και την πρόεδρο της Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού του Δήμου Έγκωμης, Ειρήνη Λοϊζίδου-Νικολαΐδου.


 


Η κα Λοϊζίδου, με καταγωγή και η ίδια από το κατεχόμενο Δίκωμο, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Τέτοιες εκδηλώσεις επιβάλλονται για να ξυπνούν μνήμες, να τονώνουν το ηθικό του λαού μας και να διατρανώνουν τη θέλησή μας για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού. Μοναδική ευχή να είναι η τελευταία χρονιά που βρισκόμαστε κάτω από συνθήκες κατοχής και του χρόνου να βρεθούμε σε ένα ελεύθερο Δίκωμο και σε όλα τα κατεχόμενα μέρη μας ατενίζοντας με αισιοδοξία το μέλλον.»


 


Στη συνέχεια ο Κοινοτάρχης του κατεχόμενου Κάτω Δικώμου Χριστάκης Πασχάλης στον χαιρετισμό του, αφού ευχαρίστησε τον Δήμο Έγκωμης για τη συνεργασία για τη διοργάνωση της εκδήλωσης, τόνισε τα εξής:  «Εμείς οι Δικωμίτες, ιδιαίτερα όσοι είχαμε την τύχη να ζήσουμε στο πανέμορφο, φιλήσυχο και αγαπημένο μας χωριό, δεν περνά ούτε στιγμή που να το λησμονούμε. Ιδιαίτερα σε τέτοιες μέρες, που οι θύμισες είναι πολύ πιο έντονες και ο πόνος γίνεται ακόμη οδυνηρότερος, νιώθουμε το πόσο μας έλειψε όλα αυτά τα χρόνια. Μέσα από την εκδήλωση στέλνουμε για μια ακόμα φορά δυνατό το μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση, ότι ο κυπριακός λαός δεν είναι διατεθειμένος να ξεχάσει και ότι θα συνεχίσει τον δίκαιο αγώνα μέχρι την απελευθέρωση της πατρίδας μας για το κοινό καλό όλων των νόμιμων κατοίκων της.»


 


Κύριος ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο πρόεδρος της Παγκύπριας Ένωσης Προσφύγων, Ανδρέας Παπαπολυβίου, ο οποίος αναφέρθηκε στους πολύχρονους αγώνες του προσφυγικού κόσμου και τα δίκαια αιτήματα του κυπριακού Ελληνισμού για ελευθερία και επιστροφή στις πατρογονικές του εστίες.


 


Η εκδήλωση κορυφώθηκε με επετειακό πρόγραμμα από τη Δημοτική Χορωδία Έγκωμης και μουσικοχορευτικό πρόγραμμα από τον Πολιτιστικό Όμιλο «Βρακοφόροι» και το κρητικό συγκρότημα «Μινωίτες».


 


Ο Δήμαρχος Έγκωμης Ζαχαρίας Κυριάκου επέδωσε τιμητικές πλακέτες στον κοινοτάρχη Κάτω Δικώμου, το κρητικό συγκρότημα, τον πολιτιστικό όμιλο και τον κ. Παπαπολυβίου, μεταφέροντας τις ευχαριστίες του Δήμου για τη συμβολή τους στην πραγματοποίηση της εκδήλωσης.


   print