Μνήμη – αγώνας – αντίσταση


ΑΝΤΙΚΑΤΟΧΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΔΗΜΟΥ ΕΓΚΩΜΗΣ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΗ ΦΙΛΙΑ
Ο Δήμος Έγκωμης σε συνεργασία με την κατεχόμενη Κοινότητα Φιλιάς, διοργάνωσαν αντικατοχική εκδήλωση στο πάρκο Μιχαλάκη Ζιβανάρη στην Έγκωμη, 39 χρόνια μετά τη βάρβαρη τουρκική εισβολή.Η εκδήλωση ξεκίνησε με άφιξη φλόγας από τον ιερό χώρο του Τύμβου της Μακεδονίτισσας, την οποία μετέφεραν δρομείς του σωματείου «Περικλής Δημητρίου».Ακολούθησαν σύντομοι χαιρετισμοί από τον Δήμαρχο Έγκωμης, Ζαχαρία Κυριάκου και τον πρόεδρο του Κοινοτικού Συμβουλίου Φιλιάς, Ανδρέα Μιχαήλ. Ο Δήμαρχος Έγκωμης στον χαιρετισμό του ανέφερε μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:«Μετράμε ξανά τις αιμάσσουσες πληγές και συνειδητοποιούμε το μέγεθος της ευθύνης, που επιβάλλει και επιτάσσει να μη λυγίσουμε, να μη υποκύψουμε, αλλά να αγωνιστούμε ως το τέλος για την απελευθέρωση και την επικράτηση του δικαίου.Ο αγώνας για το δίκαιο, κάθε αγώνας για περιφρούρηση υψηλών ιδανικών, απαιτεί πάνω απ’ όλα ομοψυχία και ενότητα. Στοιχεία που δυστυχώς απουσιάζουν στις μέρες μας και γι’ αυτό πληγώνεται και πονά κάθε πολίτης αυτού του βασανισμένου και πολύπαθου τόπου.Οι ηγέτες μας έχουν τεράστιες ευθύνες. Το χρέος τους απέναντι στο λαό και το έθνος απαιτεί να ομοφωνήσουν, επιτέλους, στα κρίσιμα εθνικά θέματα, που είναι το μέλλον της πατρίδας και των επόμενων γενιών. Τριάντα εννέα χρόνια μετά το διπλό έγκλημα, είναι απαράδεκτο να ερίζουν για το ποιος έφταιξε λιγότερο ή περισσότερο. Την πατρίδα δεν πρόκειται να τη σώσουμε φιλονικώντας μεταξύ μας, αλλά αγωνιζόμενοι σαν μια γροθιά. Η ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας για ενότητα και σωτηρία, ιδιαίτερα μετά και τις τραγικές συνέπειες της τεράστιας οικονομικής κρίσης που βιώνει ο τόπος, είναι συλλογική, είναι εκ των ων ουκ άνευ. Διαφορετικά, δεν θα ανακοπεί η κατρακύλα.»Ο Κοινοτάρχης της κατεχόμενης Φιλιάς στον χαιρετισμό του, αφού ευχαρίστησε τον Δήμο Έγκωμης για τη συνεργασία για τη διοργάνωση της εκδήλωσης, τόνισε τα εξής:  «Τριάντα εννιά ολόκληρα χρόνια έχουν περάσει από τότε που ο Τούρκος εισβολέας, καταπατώντας κάθε αρχή του διεθνούς δικαίου, εισέβαλε στη χώρα μας και κατέλαβε δια της βίας τα χωριά και τις πόλεις μας. Τριάντα εννιά χρόνια κατοχής και εξαθλίωσης, όμως οι μνήμες παραμένουν αναλλοίωτες. Η σκέψη, η ψυχή και η συνείδησή μας βρίσκονται πάντα στα τουρκοκρατούμενα χωριά και τις πόλεις μας. Σήμερα όμως, έρχονται πιο έντονα στο λογισμό μας το ξεσπίτωμα και ο σφετερισμός των περιουσιών μας, η βία, η εξαθλίωση και η ατίμωση, η βεβήλωση των ιερών μας χώρων και η καταστροφή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, οι πεσόντες, οι αγνοούμενοι και οι εγκλωβισμένοι μας, το σκλάβωμα της γης μας.


Απέναντι σε όλα αυτά τα δεινά και τους παραλογισμούς, έχουμε ιερό χρέος έναντι της ιστορίας μας να συνεχίσουμε να παραμένουμε σταθερά επί των επάλξεων, αρνούμενοι να συμβιβαστούμε με τα τετελεσμένα της εισβολής και κατοχής. Έχουμε χρέος να προτάσσουμε την ακλόνητη θέλησή μας για ανένδοτο αγώνα μέχρι την απελευθέρωση και την επιστροφή στην πατρώα γη.»Ακολούθησε προβολή μικρού ντοκιμαντέρ με τίτλο «Η αγκαλιά της Μόρφου», παραγωγής Δήμου Μόρφου και σκηνοθεσίας Μιχάλη Γεωργιάδη, που ταξίδεψε τους παρευρισκομένους στον μορφίτικο κάμπο και την περήφανη κωμόπολη της Μόρφου.Η εκδήλωση κορυφώθηκε με καλλιτεχνικό πρόγραμμα από τη Δημοτική Χορωδία Έγκωμης, ενώ ο ταλαντούχος ηθοποιός Ηρόδοτος Μιλτιάδους συγκλόνισε με την ερμηνεία του, απαγγέλλοντας ποίηση. Κυπριακούς παραδοσιακούς χορούς ετοίμασε με πολύ μεράκι και παρουσίασε το συγκρότημα του Θ.Ο.Ι. Φιλιάς, το οποίο αναπτύσσει πλούσια δράση στην προσφυγιά, διατηρώντας άσβεστο τον πόθο της επιστροφής. Η εκδήλωση έκλεισε με επίδοση αντιγράφων της εικόνας του Αγίου Γεωργίου, η οποία έχει μεταφερθεί από την κατεχόμενη Φιλιά και φυλάσσεται προσωρινά στις ελεύθερες περιοχές. Η επίδοση έγινε στον πρόεδρο της Ένωσης Δήμων και Δήμαρχο Αμμοχώστου, Αλέξη Γαλανό, στον Δήμαρχο Έγκωμης, Ζαχαρία Κυριάκου και στον μαέστρο της Δημοτικής Χορωδίας Έγκωμης, Γιώργο Λοΐζου.


Στον χώρο της εκδήλωσης υπήρχε έκθεση φωτογραφιών από την κατεχόμενη κοινότητα Φιλιάς.Παρέστησαν εκπρόσωποι όλων των κομμάτων, οι βουλευτές Στέλλα Μισιαούλη και Σοφοκλής Φυττής, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Μόρφου, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Έγκωμης και πλήθος κόσμου. 

print