Άνοιξε τις πύλες του το πάρκο ΟΠΑΠ στην Έγκωμη

ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΑΔΙΤΕΣ ΗΡΩΕΣ ΤΟΥ 1974


 


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης τέλεσε τα εγκαίνια του πάρκου ΟΠΑΠ στην Έγκωμη. Η εκδήλωση ξεκίνησε με άφιξη φλόγας, την οποία μετέφεραν οι δρομείς του σωματείου «Περικλής Δημητρίου» από τον Τύμβο Μακεδονίτισσας και ακολούθησε αγιασμός από τον Επίσκοπο Μεσαορίας Γρηγόριο. Στη συνέχεια έγινε αποκάλυψη πλάκας αφιερωμένης στους Ελλαδίτες ήρωες που έπεσαν κατά την τουρκική εισβολή του 1974 και έχουν ταφεί στον παρακείμενο Τύμβο Μακεδονίτισσας.


 


 Η τελετή των εγκαινίων περιλάμβανε χαιρετισμούς από τον Δήμαρχο Έγκωμης κ. Ζαχαρία Κυριάκου, τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΟΠΑΠ Κύπρου κ. Δημήτρη Αλετράρη και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.


 


Ο Δήμαρχος Έγκωμης Ζαχαρίας Κυριάκου τόνισε ανάμεσα σ’ άλλα ότι ένας άγονος χώρος 1.393 τετραγωνικών μέτρων μετατράπηκε σε ένα πνεύμονα πρασίνου και ένα στολίδι για την περιοχή της Μακεδονίτισσας. Στη συνέχεια ανέφερε ότι το πάρκο ΟΠΑΠ, το οποίο βρίσκεται σε μια περιοχή όπου όλες οι οδοί φέρουν ονόματα πεσόντων της τουρκικής εισβολής έχει αφιερωθεί στους Ελλαδίτες ήρωες του 1974. «Θα ήθελα να επισημάνω, είπε ο κ. Δήμαρχος, ότι το πάρκο έχει μια ξεχωριστή ιδιαιτερότητα: Φιλοξενεί ένα μεγάλο υπαίθριο γήπεδο σκακιού, θέλοντας να προωθήσει τα παιχνίδια πνευματικής ενασχόλησης. Υπάρχουν επίσης άλλες τέσσερεις μικρότερες υπαίθριες σκακιέρες, που θα είναι στη διάθεση των πολιτών από τις 9 το πρωί μέχρι αργά το απόγευμα. Τέτοιοι ανοιχτοί χώροι σκακιού υπάρχουν και σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες και σε συνεργασία με την εταιρεία ΟΠΑΠ θελήσαμε να μεταφέρουμε και στην Κύπρο αυτήν την πραγματικά ευφάνταστη υπαίθρια πνευματική ενασχόληση. Το πάρκο διαθέτει επίσης μικρό αμφιθέατρο και θα είναι στη διάθεση της Σχολικής Εφορείας για εκδηλώσεις των σχολείων μας.» Κλείνοντας, ο κ. Δήμαρχος ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Θεοφιλέστατο για την παρουσία τους, καθώς και την εταιρεία ΟΠΑΠ Κύπρου για τη γενναιόδωρη προσφορά της προς την Έγκωμη και τους δημότες της και επέδωσε τιμητική πλακέτα στον κ. Αλετράρη.


 


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνεχάρη τον Δήμο Έγκωμης για την πρωτοβουλία και τη δημιουργία αυτού του πάρκου αλλά και τον ΟΠΑΠ για την πολύτιμη συνεισφορά του στη δημιουργία αυτού του πρωτοποριακού πάρκου και της προώθησης πνευματικών παιγνίων, όπως το σκάκι.


 


Ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας ΟΠΑΠ Κύπρου κ. Δημήτρης Αλετράρης τόνισε ότι το πάρκο της Έγκωμης ανήκει στον Δήμο Έγκωμης και τους δημότες του, στα παιδιά και στους νέους οι οποίοι θα βρουν στους χώρους του το δικό τους καταφύγιο. Έκανε παράλληλα λόγο για τους ιστορικούς συμβολισμούς του χώρου, που υπαγόρευσαν την αφιέρωση του πάρκου στη μνήμη των Ελλαδιτών πεσόντων του τραγικού Ιουλίου. Στη συνέχεια επιδόθηκε τιμητική πλακέτα στον Αντισυνταγματάρχη Διονύσιο Ξιδιά, εκπρόσωπο της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου, για τους Ελλαδίτες αδελφούς μας που θυσιάστηκαν προασπιζόμενοι την ελευθερία της Κύπρου.


 


Η εκδήλωση πλαισιώθηκε με καλλιτεχνικό πρόγραμμα από τη Δημοτική Χορωδία Έγκωμης και παραδοσιακούς χορούς από το χορευτικό συγκρότημα της ΕΛΔΥΚ και ολοκληρώθηκε με ξενάγηση στο πάρκο.


 


Την εκδήλωση παρουσίασε ο δημοσιογράφος Σάββας Κοσιάρης.


 

print