Ανησυχητικά τα αποτελέσματα της πρώτης έρευνας για τον εφηβικό τζόγο


Ο Δήμος Έγκωμης και το ΚΕΝΘΕΑ, με τη στήριξη της εταιρείας ExxonMobilESSO, συνδιοργάνωσαν ημερίδα με θέμα «Όσα πρέπει να γνωρίζεις για τον τζόγο», στο αμφιθέατρο UNESCO του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Στόχος της ημερίδας ήταν η ορθή ενημέρωση του κοινού για τις διαστάσεις του προβλήματος του τζόγου στην κυπριακή κοινωνία και την προβολή τρόπων ορθής αντιμετώπισής του.


Η ημερίδα άρχισε με χαιρετισμό από τον πανοσιολογιότατο αρχιμανδρίτη Νεκτάριο εκ μέρους του πανιερότατου Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής και προέδρου του ΚΕΝΘΕΑ κ. Ησαΐα. Στον χαιρετισμό του ο Μητροπολίτης επικρότησε την ψήφιση του Περί Στοιχημάτων Νόμου του 2012, αναμένοντας, ωστόσο, επίσημη ενημέρωση για τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργεί η Αρχή Στοιχημάτων και θα διαθέτει τα ορισμένα από τον νόμο κονδύλια για πρόληψη της εξάρτησης στον τζόγο. Επίσης τόνισε την ανάγκη προβολής του προβλήματος των εξαρτήσεων και ειδικά της εξάρτησης στον τζόγο, καθώς και τη θέση του ΚΕΝΘΕΑ ενάντια στην αδειοδότηση δημιουργίας καζίνων στην Κύπρο.



Στη συνέχεια ο Δήμαρχος Έγκωμης, Ζαχαρίας Κυριάκου, αναφέρθηκε στην πολύχρονη συνεργασία του Δήμου Έγκωμης με τον ΚΕΝΘΕΑ και τόνισε την ανάγκη να εγκύψουν όλοι οι φορείς στο πρόβλημα του τζόγου που σπρώχνει πολλές οικογένειες στην εξαθλίωση και την οικονομική καταστροφή. Ιδιαίτερα μάλιστα αναφέρθηκε στους νέους που οδηγούνται σε εξάρτηση, διαθέτοντας ολόκληρο το χαρτζιλίκι τους στα τυχερά παιχνίδια. 


Στην πρώτη εισήγηση η κα Μαρία Κούσιου, εκπαιδευτική ψυχολόγος και εκπαιδευόμενη κλινική ψυχολόγος, όρισε την έννοια της εξάρτησης και τη μεθοδολογία διάγνωσής της από τους ειδικούς, αναφέροντας μερικά από τα βασικά συμπτώματά της, όπως η συνεχής ενασχόληση με τον τζόγο, η ανάγκη πονταρίσματος ολοένα αυξανόμενων χρηματικών ποσών, η αδυναμία διακοπής της ενασχόλησης με τον τζόγο, η ψευδαίσθηση ότι παίζοντας τυχερά παιχνίδια προσπερνιούνται τα προβλήματα της ζωής, η καταφυγή στα ψέματα ή σε παράνομες πράξεις για εξεύρεση χρημάτων. Η συχνότητα εξάρτησης από τον τζόγο στον γενικό πληθυσμό φαίνεται να κυμαίνεται από 0,2% μέχρι 2,1%, με τους άνδρες να έχουν τις διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν εξάρτηση στον τζόγο από τις γυναίκες.


Την ημερίδα απασχόλησε έντονα το ζήτημα του εφηβικού τζόγου. Μέχρι στιγμής στην Κύπρο δεν έχει δοθεί έμφαση στη μελέτη του θέματος. Κατόπιν επιθυμίας και του Δήμου Έγκωμης, το ΚΕΝΘΕΑ ανέλαβε την πρωτοβουλία να διερευνήσει κατά τον μήνα Νοέμβριο τα ποσοστά του εφηβικού τζόγου στα Ενιαία Λύκεια Κύκκου Α’ και Β’. Βασικές ερευνήτριες στην πιο πάνω έρευνα ήταν η κα Δανάη Τριχινά, ψυχολόγος και η κα Έλενα Ζαρούνα, συμβουλευτική ψυχολόγος, ανώτατη συντονίστρια του ΚΕΝΘΕΑ. Το δείγμα της έρευνας αριθμούσε 245 άτομα, 47% αγόρια και 53% κορίτσια και των τριών τάξεων του Λυκείου. Ως βασικό μεθολογικό εργαλείο χρησιμοποιήθηκε το South Oaks Gambling ScreenRevised for Adolescents (SOGSRA).



Τα πορίσματα της έρευνας ήταν ιδιαίτερα ανησυχητικά, αφού κατέδειξαν ότι το ποσοστό των εξαρτημένων εφήβων ανέρχονται στο 7%, ενώ 6% βρίσκεται σε κίνδυνο να οδηγηθεί στον παθολογικό τζόγο. Τα αγόρια φαίνεται να είναι κατά είκοσι φορές σε μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν συμπτώματα παθολογικού τζόγου από τα κορίτσια. Από τους έφηβους που φαίνεται να ανέπτυξαν εξάρτηση στον τζόγο, το 60% φαίνεται να έχουν ένα γονιό εξαρτημένο στον τζόγο. Επιπλέον από την έρευνα διαφάνηκε η μη τήρηση της νομοθεσίας που απαγορεύει την είσοδο ανηλίκων στα πρακτορεία στοιχημάτων, αφού περίπου το 50% των μαθητών δήλωσε ότι του επιτράπηκε να στοιχηματίσει σε πρακτορείο στοιχημάτων.



Στην παρουσίασή της η κα Ζαρούνα ανέφερε ότι λαμβάνοντας υπ’ όψη τα ευρήματα της έρευνας το ΚΕΝΘΕΑ θα προχωρήσει άμεσα σε αναδιαμόρφωση των υφιστάμενων προγραμμάτων του και ανάπτυξη νέων για πρόληψη και αντιμετώπιση του παθολογικού τζόγου στους εφήβους. Όπως είπε η κα Ζαρούνα τα πλείστα διεθνή υφιστάμενα προληπτικά προγράμματα για τον τζόγο δεν στηρίζονται από επαρκή ερευνητικά δεδομένα για τη μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη αποτελεσματικότητά τους και δεν δίνουν επαρκή έμφαση στην εμπλοκή της οικογένειας.


Τέλος, ο δρ Κυριάκος Βερεσιές, νευρολόγος-ψυχίατρος, επιστημονικός διευθυντής του ΚΕΝΘΕΑ, ανέπτυξε τις θεραπευτικές μεθόδους που είναι διαθέσιμες για τα εξαρτημένα από τον τζόγο άτομα. Σύμφωνα με τον δρα Βερεσιέ το εξαρτημένο από τον τζόγο άτομο διεγείρεται όταν χάνει και όχι όταν κερδίζει, συνεπώς η απώλεια χρημάτων δεν τον αποθαρρύνει από την ενασχόληση. Δυο παράγοντες είναι καταλυτικοί παράγοντες για την επιτυχή έκβαση της θεραπείας: Η απόφαση για αλλαγή καθώς και η εμπλοκή της οικογένειας του εξαρτημένου. Τελειώνοντας ο δρ Βερεσιές ανέφερε ότι υπάρχουν αρκετά παραδείγματα ατόμων που κατόρθωσαν να απεξαρτηθούν από τον τζόγο, με τον κίνδυνο της υποτροπής είναι πάντοτε υπαρκτός.




 

print