Αποκαλυπτήρια Μνημείου Κερυνειωτών


Οι Δήμοι Κερύνειας και Έγκωμης διοργάνωσαν τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου πεσόντων και αγνοουμένων Κερυνειωτών (1940-1974) σε χώρο που παραχωρήθηκε στη γωνία των οδών Ηρώων και Ελευθερίας στη Μακεδονίτισσα.


 


Άγημα της Εθνικής Φρουράς και η Φιλαρμονική της Αστυνομικής Δύναμης απέδωσαν τιμές στον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Δρομείς του σωματείου «Περικλής Δημητρίου» μετέφεραν συμβολικά φλόγα από τον Τύμβο της Μακεδονίτισσας στον χώρο του μνημείου. Ακολούθως ο Μητροπολίτης Κερύνειας κ. Χρυσόστομος τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των πεσόντων και δέηση για την ανεύρεση των αγνοουμένων και ελευθερία της Κύπρου.


 


Χαιρετίζοντας την εκδήλωση, ο Δήμαρχος Κερύνειας Γλαύκος Καριόλου βαθιά συγκινημένος αναφέρθηκε στο χρέος προς τους ήρωες της κατεχόμενης πόλης του Κηφέα που σαν αστέρια λάμπουν από τον ουρανό και φωτίζουν τον δρόμο της επιστροφής. Ο Δήμαρχος Έγκωμης Ζαχαρίας Κυριάκου στον δικό του χαιρετισμό αναφέρθηκε στον συμβολισμό του χώρου: «Στη συμβολή της οδού Ελευθερίας με τη λεωφόρο Ηρώων. Για να θυμόμαστε πάντα τους ήρωες μας, που  πρόθυμα έτρεξαν στο ιερό καθήκον  για να υπερασπιστούν το μεγάλο ιδανικό της ελευθερίας, αλλά και για ν’ αντλούμε τ’ αναγκαία διδάγματα από τη μεγαλοσύνη τους.» Απευθυνόμενος στον Δήμαρχο Κερύνειας τον διαβεβαίωσε ότι «οι υπηρεσίες του Δήμου Έγκωμης θα φροντίζουν με σεβασμό αυτό το μνημείο, που με τόση αγάπη έχετε φτιάξει. Το μνημείο του συμβολικού καραβιού της επιστροφής στην πολυαγαπημένη μας Κερύνεια και τις άλλες κατεχόμενες περιοχές.»


 


Ακολούθησε ομιλία από τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος τέλεσε και τα αποκαλυπτήρια του μνημείου, πλαισιούμενος από τον Δήμαρχο Έγκωμης Ζαχαρία Κυριάκου και τον Δήμαρχο της κατεχόμενης Κερύνειας Γλαύκο Καριόλου.


 


Το καλλιτεχνικό μέρος της εκδήλωσης περιλάμβανε μικρή ταινία για το ιστορικό ανέγερσης και τους συμβολισμούς που φέρει το μνημείο, απαγγελίες ποιημάτων και μουσικό πρόγραμμα από τη Δημοτική Χορωδία Έγκωμης υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Λοΐζου. Στο πιάνο συνόδευε ο Νεόφυτος Ασσιώτης και συμμετείχαν οι σολίστες Αναστασία Στυλιανού και Χρυσάνθη Σχίζα. Το πρόγραμμα παρουσίασε ο κ. Σάββας Κοσιάρης.


 


Η εκδήλωση έκλεισε με μονόλεπτο σιγή και τον εθνικό ύμνο.

print