Εορτασμός 28ης Οκτωβρίου στην Έγκωμη


Ο Δήμος Έγκωμης τίμησε την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 και τους ηρωικώς πεσόντες, με πανηγυρική δοξολογία που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίων Πάντων Μακεδονίτισσας. Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο διευθυντής του Ενιαίου Λυκείου Κύκκου Α’ και πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Δημήτρης Ταλιαδώρος, ο οποίος είπε μεταξύ άλλων:


 


«Στην πολύχρονη και πολυκύμαντη ιστορία του το Ελληνικό Έθνος πέρασε μέσα από συμπληγάδες και απειλήθηκε από πολλούς εχθρούς. Μπόρεσε όμως να επιζήσει στηριζόμενο στις δικές του ηθικές και πνευματικές δυνάμεις. Οι αγώνες των Ελλήνων έχουν μια ομοιομορφία, είναι αγώνες για την πίστη, την πατρίδα, την τιμή, την αξιοπρέπεια και την ελευθερία.»


 


Συνεχίζοντας ο κ. Ταλιαδώρος είπε:


 


«Στο ελληνικό θαύμα του 1940 είχε και η ιδιαίτερή μας πατρίδα Κύπρος τη δική της προσφορά. Άλλωστε, από το 1821 η Κύπρος έδωσε το παρόν της σε όλους τους αγώνες του ελληνικού έθνους (Κρήτη, Μακεδονία, Θράκη, Ήπειρος, Μικρασία). Πρώτοι έσπευσαν στο εθνικό προσκλητήριο 38 Κύπριοι φοιτητές των Αθηνών με επικεφαλής τον εξόριστο, ακάματο, εθνικό αγωνιστή, Μητροπολίτη Κερύνειας Μακάριο. Τον Δεκέμβριο του 1940 μεταφέρθηκαν στην Ελλάδα οι βρετανικές αυτοκρατορικές δυνάμεις, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονταν και 6.000 άνδρες του Κυπριακού Συντάγματος. Οι Κύπριοι έλαβαν μέρος σε επιχειρήσεις σε περιοχές της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας. Από τον αντιφασιστικό αγώνα δεν απουσίασαν ούτε οι γυναίκες της Κύπρου. Περίπου 200 Κύπριες υπηρέτησαν στη Βοηθητική Στρατιωτική Υπηρεσία. Οι Κύπριες εθελόντριες προσέφεραν υπηρεσίες ως ασυρματίστριες, τηλεφωνήτριες, νοσοκόμες, οδηγοί αυτοκινήτων, αγγελιαφόροι κ. ά. Μια άλλη πτυχή της συνεισφοράς των Κυπρίων στον αντιφασιστικό αγώνα της Ελλάδας ήταν η πρόθυμη συνεισφορά τους στους εθνικούς εράνους που διενεργήθηκαν για την αγωνιζόμενη Ελλάδα. Συνολικά την περίοδο εκείνη οι δυσπραγούντες και ρακένδυτοι Κύπριοι εισέφεραν το υπέρογκο ποσό των 217.000 λιρών. Και επειδή το ποσό αυτό δεν ήταν αρκετό για να ικανοποιήσει την εθνική τους φιλοτιμία, δεν δίστασαν να προσφέρουν και ό,τι άλλο πολύτιμο είχαν. Προσέφεραν υπέρ της Ελλάδος 14.161 χρυσούς αρραβώνες και άλλα 23.078 δακτυλίδια, βραχιόλια, σταυρούς και καρφίτσες.»


 


Μετά το πέρας της δοξολογίας, ακολούθησε πομπή προς το παρακείμενο πάρκο Πεσόντων και Αγνοουμένων Καταδρομέων, όπου τελέστηκε τρισάγιο και έγινε κατάθεση στεφάνων από όλα τα οργανωμένα σύνολα Έγκωμης, κόμματα, σχολεία κ.ά. Εκ μέρους του Δήμου Έγκωμης κατέθεσε στεφάνι ο Δήμαρχος, κ. Ζαχαρίας Κυριάκου. Η μαθητική μπάντα του Γ’ Δημοτικού Σχολείου Μακεδονίτισσας «Στυλιανός Λένας» παιάνιζε εμβατήρια.


 


Την ίδια ημέρα τιμήθηκε η εθνική επέτειος με επίσημο εορτασμό στον Μορφωτικό Σύλλογο Έγκωμης. Κύριος ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο πρύτανης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, καθηγητής Κώστας Γουλιάμος. Η εκδήλωση πλαισιώθηκε με καλλιτεχνικό μουσικό πρόγραμμα από τη Μαριάννα Χριστόφια – Παλάτου και τη Δημοτική Χορωδία Έγκωμης.

print