Εορτασμός 28ης Οκτωβρίου στην Έγκωμη



Ο Δήμος Έγκωμης τίμησε την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου με πανηγυρική δοξολογία, που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίων Πάντων Μακεδονίτισσας. Πλήθος δημοτών παρέστησαν στη δοξολογία, για να τιμήσουν τη μεγάλη εθνική επέτειο και ν’ αποτίνουν φόρο τιμής στους ηρωικούς νεκρούς του 1940. Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Δήμαρχος Έγκωμης, Ζαχαρίας Κυριάκου, ο οποίος είπε μεταξύ άλλων:



«Σήμερα που η Κύπρος ανεβαίνει ένα μαρτυρικό Γολγοθά καθώς αγωνίζεται να εξασφαλίσει την οικονομική της επιβίωση, προβάλλουν όσον ποτέ άλλοτε επίκαιρα τα διδάγματα από το μεγαλείο των εθνικών αγώνων, όπως είναι η 28η Οκτωβρίου 1940. Διδάγματα που διασαλπίζουν την ανάγκη της ενότητας και ομοψυχίας, γιατί μόνο έτσι θα μπορέσουμε να πορευθούμε σωστά και νικηφόρα.



Βέβαια, η πατρίδα μας δεν αντιμετωπίζει μόνο τις οδυνηρές συνέπειες της οικονομικής κρίσης. Ποτέ δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι το 40% των εδαφών μας καταπατούνται ακόμη από τις ορδές του Αττίλα. Η τουρκική εισβολή εξακολουθεί να είναι μια μεγάλη ανοικτή πληγή, ένα αιμοσταγές στιλέτο καρφωμένο κατάστηθα στην εθνική μας περηφάνεια και αξιοπρέπεια. Δεν πρέπει να ξεχάσουμε, να λιγοψυχήσουμε και να γονατίσουμε. Μέσα στην κολυμβήθρα του μεγαλείου της αντίστασης ενάντια στο φασισμό του Γερμανικού άξονα του 1940, πρέπει να βρούμε τις απαραίτητες δυνάμεις για ν’ αντέξουμε, για να κρατήσουμε όρθια την Κύπρο μας, και να την επαναφέρουμε στο δρόμο της προκοπής και της προόδου. Πρέπει να πορευθούμε μονοιασμένοι, χέρι χέρι με την Ελλάδα το μόνο ειλικρινή αδελφικό και πιστό σύμμαχο μας.



Η 28η Οκτωβρίου ας ατσαλώσει τις αντοχές μας, για να βγούμε και πάλι στο ξέφωτο, νικητές. Το χρωστάμε στους νέους μας, το χρωστάμε στην Κύπρο μας.»



Μετά το πέρας της δοξολογίας, ακολούθησε πομπή προς το παρακείμενο πάρκο Πεσόντων και Αγνοουμένων Καταδρομέων, όπου τελέστηκε τρισάγιο και έγινε κατάθεση στεφάνων. Της πομπής προηγείτο η φιλαρμονική της Δόξας-ΝΕΔΗΣΥ Παλαιομετόχου.




ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΕΓΚΩΜΗΣ
30 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2013




print