Η Έγκωμη τίμησε την ημέρα του «ΟΧΙ»


Ο Δήμος Έγκωμης, τίμησε την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 με πανηγυρική Δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίων Πάντων Μακεδονίτισσας. Παρέστησαν τα οργανωμένα σύνολα Έγκωμης και αντιπροσωπείες όλων των σχολείων Έγκωμης. Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η διευθύντρια του Γυμνασίου Έγκωμης, κα Μαρία Συμεωνίδου, η οποία χαρακτήρισε την ημέρα του ΟΧΙ ως «κορυφαία πράξη εθνικής συλλογικής συνείδησης και αυτογνωσίας». Εξαίροντας τη σημασία της ημέρας τόνισε πως «πως τίποτα δεν εξυπηρετεί λιγότερο την ειρήνη, από τους λαούς που δέχονται την υποταγή με θυσία την τιμή τους. Έτσι οι Έλληνες, όχι για πρώτη τους φορά, χωρίς κανένα εξαναγκασμό, αλλά με ελεύθερη βούληση και περίσσευμα καρδιάς, αντίκρισαν το φοβερό γεγονός του πολέμου και ανταποκρίθηκαν με ομοθυμία στην προσταγή της μοίρας να γράψουν ένα ακόμη λαμπρό κεφάλαιο.



Στον αγώνα του Ελληνισμού ενάντια στο φασισμό, τόνισε η κυρία Συμεωνίδου, έδωσε και η Κύπρος το παρόν της με τριάντα χιλιάδες εθελοντές. Οι ελπίδες όμως των Κυπρίων ότι μια νίκη των συμμάχων θα άνοιγε το δρόμο για την ελευθερία και μια δίκαιη διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος, διαψεύσθηκαν με το τέλος του πολέμου. Ακολουθήσαμε κι εμείς  την τύχη της Ελλάδας και πληρώνουμε ακόμα  τα παιχνίδια των μεγάλων.» 



Μετά τη Δοξολογία ακολούθησε τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των πεσόντων και αγνοουμένων καταδρομέων στη Μακεδονίτισσα.



Την ίδια ημέρα πραγματοποιήθηκε και ο επίσημος εορτασμός για την εθνική επέτειο σε συνεργασία με τον Μορφωτικό Σύλλογο Έγκωμης. Χαιρετισμό απηύθυνε ο Δήμαρχος Έγκωμης, Ζαχαρίας Κυριάκου.



Κύριος ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο κύριος Άρης Γεωργίου, πρώην διευθυντής της Παιδαγωγικής Ακαδημίας και πρόεδρος του Παγκύπριου Συμβουλίου Ειρήνης.



Η εκδήλωση εμπλουτίστηκε με απαγγελία ποιημάτων από την ηθοποιό Χριστίνα Χριστόφια και τις Μαριάννα Χριστόφια-Παλάτου και Δήμητρα Γεωργίου, καθώς και με επετειακά τραγούδια από τη Δημοτική Χορωδία Έγκωμης.


print