Η Έγκωμη τίμησε τις εθνικές επετείους


Ο Δήμος Έγκωμης, με την ευκαιρία των Εθνικών Επετείων 25ης Μαρτίου 1821 και 1ης Απριλίου 1955, τέλεσε πανηγυρική Δοξολογία την Τρίτη 25 Μαρτίου στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Έγκωμης.



Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η διευθύντρια του Ενιαίου Λυκείου Κύκκου Β’, Παναγιώτα Χρυσοχού, η οποία εξήρε τη σημασία των εθνικών επετείων αναφέροντας μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:



«Η 25η Μαρτίου 1821, απηχεί τα οράματα του ελληνικού λαού, που ανασυντάσσει το περίσσευμα της αντοχής του, μπρος στις επιβουλές της ειδεχθούς τυραννίας. Ευψυχία που αντιβαίνει στην πτώση, αυτογνωσία μέσα στη ζοφερή δουλεία, γιατί οι πραγματικές αλυσίδες δεν βρίσκονται στα χέρια, αλλά στην ψυχή και στην προκειμένη περίπτωση, η ελληνική ψυχή τάχθηκε να υπηρετήσει τις αρχές του δικαίου, υπό το βάρος της συνειδητής επιλογής.



Το έπος του 1955-59, χαρακτηρίζεται, ως η επανάληψη της ελληνικής δόξας των οπλαρχηγών του Μοριά και της Στερεάς Ελλάδας, του Εθνομάρτυρα Κυπριανού και των άλλων δεσποτάδων και προεστών που εκτελέστηκαν την 9ην Ιουλίου του 1821. Ο ένοπλος αγώνας της ΕΟΚΑ δεν υπήρξε τίποτα άλλο, παρά η έμπρακτη κορύφωση του προαιώνιου αλυτρωτικού πόθου των Κυπρίων για λευτεριά.»



Καταλήγοντας η κυρία Χρυσοχού ανέφερε: «Ανεμπόδιστο δικαίωμα στην ελευθερία διεκδικούμε και σήμερα, μακριά από δουλικές εξαρτήσεις και μικροψυχίες. Οι καιροί επιτάσσουν αυτογνωσία, όχι υπό την έννοια του εθνοκεντρισμού, αλλά ιστορική συνείδηση που πραγματώνεται δημιουργικά ως θέση και όχι ως άρνηση, συνείδηση που λειτουργεί καταλυτικά μπρος σε κάθε επιβουλή της εθνικής μας ακεραιότητας και αλλοίωσης της εθνικής μας φυσιογνωμίας.»



Μετά τη Δοξολογία ακολούθησε τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στον ανδριάντα του ήρωα της Ε.Ο.Κ.Α. 1955-59 Χαρίλαου Μιχαήλ, επί της λεωφόρου Γρίβα-Διγενή. Στον εορτασμό και την κατάθεση συμμετείχε η αδελφή του ήρωα Μαρία Χατζηαναστάση, πλήθος κόσμου, εκπρόσωποι οργανωμένων συνόλων, κομμάτων και εκπαιδευτηρίων της Έγκωμης.



 

print