Η Έγκωμη τίμησε τις εθνικές επετείους

Ο Δήμος Έγκωμης, με την ευκαιρία των Εθνικών Επετείων 25ης Μαρτίου 1821 και 1ης Απριλίου 1955, διοργάνωσε πανηγυρική Δοξολογία τη Δευτέρα 25 Μαρτίου στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Έγκωμης.



Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο πρύτανης Πανεπιστημίου Κύπρου, καθηγητής Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, ο οποίος αφού εξήρε το νόημα των εθνικών επετείων αναφέρθηκε στη σημερινή δεινή οικονομική κατάσταση και τόνισε ανάμεσα σ’ άλλα:


«Οι εθνικές επέτειοι δεν αποτελούν απλά ημέρες εθνικών εξάρσεων και πανηγυρισμών. Δεν είναι απλά εκδηλώσεις απότισης φόρου τιμής και ευγνωμοσύνης προς όλους εκείνους που αγωνίστηκαν για να ζούμε εμείς σήμερα ελεύθεροι. Είναι ταυτόχρονα ημέρες ενδοσκόπησης και αναλογισμού, αξιολογώντας οι μεταγενέστεροι κατά πόσο αξιοποιήσαμε με τρόπο αποφασιστικό τους αγώνες και τις θυσίες των πρωτεργατών, κατά πόσο ακολουθήσαμε με συνέπεια τον δρόμο που χάραξαν.


Το κρίσιμο, τόσο για την Ελλάδα όσο και για μας εδώ στην Κύπρο, είναι να χρησιμοποιήσουμε την ιστορική εμπειρία ως δεξαμενή για ορθολογιστική και αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων μας. Χρειαζόμαστε σωστούς πολιτικούς χειρισμούς, γνώση, διορατικότητα και δυνατότητα χειρισμών σε διεθνές επίπεδο, κατανόηση της διεθνούς κατάστασης και των συσχετισμών.


Ζούμε δύσκολες μέρες. Πρέπει, λοιπόν, να σχεδιάσουμε το αύριο. Χρειάζεται εμείς οι Έλληνες της Κύπρου, να θυμηθούμε ξανά και να κατανοήσουμε ποιοι είμαστε και από πού ερχόμαστε. Και προπαντός, εκτός από μυαλό, λογική και σύνεση, χρειαζόμαστε να είμαστε εμψυχωμένοι και γενναίοι για να μην φοβόμαστε τις τομές και τις ρήξεις, για να μη φοβόμαστε να ανοίξουμε δρόμους για τους εαυτούς μας και την πατρίδα μας, για να μη φοβόμαστε να οραματιζόμαστε και να ονειρευόμαστε, ώστε να υπερασπιστούμε την ταυτότητα και τις αξίες μας, ως Έλληνες και παγκόσμιοι πολίτες.»


Μετά τη Δοξολογία ακολούθησε τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στον ανδριάντα του ήρωα της Ε.Ο.Κ.Α. 1955-59 Χαρίλαου Μιχαήλ, επί της λεωφόρου Γρίβα-Διγενή. Στον εορτασμό μετείχε πλήθος κόσμου, εκπρόσωποι οργανωμένων συνόλων και εκπαιδευτηρίων της Έγκωμης. Σε σύντομο χαιρετισμό του, ο Δήμαρχος Έγκωμης, Ζαχαρίας Κυριάκου, τόνισε ότι οι εθνικές επέτειοι 25ης Μαρτίου 1821 και 1ης Απριλίου 1955, μας δίνουν την ευκαιρία ν’ αντλήσουμε χρήσιμα διδάγματα, που θα μας βοηθήσουν ν’ αντιμετωπίσουμε με πίστη και αυτοπεποίθηση τις σημερινές δυσκολίες που καλείται να διαχειριστεί η πατρίδα μας.



O πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, καθηγητής Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, εκφωνώντας τον πανηγυρικό της ημέρας.


print