Ξεκάθαρα μπροστά στους δημότες ο Δήμος Έγκωμης

Στον ετήσιο απολογισμό δράσης προέβη το Δημοτικό Συμβούλιο Έγκωμης στη διάρκεια Πανδημοτικής συγκέντρωσης, στις 28/1/2014. Ο Δήμαρχος Έγκωμης Ζαχαρίας Κυριάκου παρέθεσε αναλυτικά τα πεπραγμένα του Δήμου, για το 2013, καλύπτωντας όλους τους τομείς δράσης.


Ο Δήμαρχος τόνισε ότι υποχρέωση της Τοπικής Αρχής είναι ο σεβασμός και η αδιάλειπτη ενημέρωση του δημότη, ενώ παράλληλα υπάρχει και η υποχρέωση των δημοτών να σέβονται τους νόμους και τον περιβάλλοντα χώρο. Στη συνέχεια, μίλησε για το έργο που επιτελέστηκε κατά το 2013 στον τομέα της εξυπηρέτησης των δημοτών μέσω του Συνεργείου Άμεσης Δράσης (ΣΑΔ), το οποίο επιλήφθηκε επιτυχώς συνολικά 1003 προβλημάτων/αιτημάτων. Στον τομέα του πρασίνου, πέραν από τον μεγάλο αριθμό νέων φυτών που φυτεύθηκαν κατά το 2013, παρουσίασε το πάρκο ΟΠΑΠ, το οποίο με τη γενναιόδωρη χορηγία του ΟΠΑΠ και τη σκληρή δουλειά του προσωπικού του Δήμου, θα μετατρέψει ένα άγονο χωράφι σε πνεύμονα πρασίνου, χαράς και ψυχαγωγίας στην Έγκωμη.



Στο φλέγον θέμα των αγώνων ταχύτητας στη λεωφ. Γρίβα Διγενή, ο κ. Κυριάκου, ενημέρωσε τους δημότες για τη θετική εξέλιξη να γίνει αποδεκτή η πάγια θέση του Δήμου για τοποθέτηση υπερυψωμένων πλατό και καμερών φωτοεπισήμανσης.



Η κοινωνική προσφορά του Δήμου Έγκωμης ήταν πλούσια και το 2013 με εκστρατείες ενίσχυσης των δύο Κοινωνικών Παντοπωλείων που λειτουργούν σε συνεργασία με τους Ιερούς Ναούς, καθώς και με τη μεγάλη εκστρατεία συλλογής παιχνιδιών που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το συγκρότημα «ΔΙΑΣ», λίγες ημέρες πριν τα Χριστούγεννα. Ο τεράστιος όγκος παιχνιδιών που συλλέγηκε και ανήλθε στις 20.000, διοχετεύθηκε στα Κοινωνικά Παντοπωλεία της Έγκωμης και στους άλλους Δήμους της μείζονος Λευκωσίας. Το 2013, άρχισε επίσης τη λειτουργία και ο θεσμός του Παρατηρητή της Γειτονιάς, ο οποίος συμβάλλει στην αποτροπή και εξιχνίαση εγκληματικών πράξεων.


Ο Δήμαρχος Έγκωμης μίλησε ξεκάθαρα μπροστά στους δημότες για τα οικονομικά προβλήματα, που αντιμετωπίζει σήμερα η Τοπική Αυτοδιοίκηση και στα δραστικά μέτρα που λαμβάνονται στον Δήμο Έγκωμης για μείωση των εξόδων και ισοσκελισμό του προϋπολογισμού. Ο κ. Κυριάκου ανέλυσε με πίνακες τα μέτρα και τις ενέργειες με σκοπό την ομαλή λειτουργία του Δήμου και την απρόσκοπτη εξυπηρέτηση των δημοτών. Παρά την οικονομική κρίση και τα προβλήματα, είπε ο Δήμαρχος, το 2014 δεν θα επιβληθεί αύξηση στις φορολογίες επί των δημοτών.


Στο κεφάλαιο της συζητούμενης Μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο Δήμαρχος εξήγησε ότι γίνονται αυτό το διάστημα έντονες ζυμώσεις και σύντομα θα παρθούν αποφάσεις για το μοντέλο που θα υιοθετηθεί. Το στοίχημα της μεταρρύθμισης, τόνισε ο κ. Κυριάκου, είναι το κατά πόσο θα συνεχίσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση να είναι προσιτή στον πολίτη, να έχει ανθρώπινο πρόσωπο και να του βελτιώνει άμεσα την καθημερινότητα. «Το νέο προτεινόμενο μοντέλο, με πέντε δήμους παγκύπρια των 160 χιλιάδων δημοτών ο καθένας, θα διασφαλίσει αυτή τη βασική αρχή», διερωτήθηκε ο Δήμαρχος Έγκωμης.



Κλείνοντας την παρουσίασή του, διαβεβαίωσε ότι σε αγαστή συνεργασία με τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, θα συνεχίσουν να εργάζονται ακατάπαυστα για τη βελτίωση της καθημερινότητας των δημοτών. Μετά την παρουσίαση, δόθηκε ο λόγος στους δημότες, οι οποίοι υπέβαλαν ερωτήσεις για θέματα της καθημερινότητας (καθαριότητα, πράσινο, ασφάλεια, οδικά, κυκλοφοριακά κ.ά.), ενώ κατέθεσαν και πληθώρα εισηγήσεων, με σκοπό τη βελτίωση της συνεργασίας Δήμου και δημοτών. Επίσης, αρκετοί δημότες τόνισαν ότι το όποιο μοντέλο μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης υιοθετηθεί, θα πρέπει να διασφαλίζει απαραίτητα την εγγύτητα προς τον δημότη, ώστε οι Τοπικές Αρχές να είναι προσιτές.



 

print