“Ομιλία Δημάρχου Έγκωμης, Ζαχαρία Κυριάκου, στην πανηγυρική δοξολογία για την 28η Οκτωβρίου”


ΟΜΙΛΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΕΓΚΩΜΗΣ ΖΑΧΑΡΙΑ ΚΥΡΙΑΚΟΥ
ΣΤΗΝ ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΗ ΔΟΞΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΕΤΕΙΟ 28ΗΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940


(Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Μακεδονίτισσας, Κυριακή 27/10/2013)


Ελληνίδες και Έλληνες,



Βρισκόμαστε και πάλι μπροστά σε μια μεγάλη εθνική επέτειο, που έρχεται να υπομνήσει το χρέος μας απέναντι στην ιστορία και να καθορίσει το μέγεθος της ευθύνης μας απέναντι στην επόμενες γενιές.



Οι εθνικές μας επέτειοι, η 28η Οκτωβρίου 1940 που τιμούμε σήμερα, η 25η Μαρτίου 1821, η 1η Απριλίου 1955, έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό:


Οι Έλληνες ήταν πάντοτε ολίγοι και σε μειονεκτική θέση από πλευράς αριθμών. Αλλά, ποτέ δεν έδωσαν τους υπέρ βωμών και εστιών αγώνες τους, με βάση τους αριθμούς. Εκείνο που κυριαρχούσε στη σκέψη τους και τους έδινε την απαραίτητη ώθηση και δύναμη, ήταν το ψυχικό σθένος η ενότητα και η πίστη στο δίκαιο. Γι’ αυτό και όσοι εθνικοί μας αγώνες δεν ήταν διαβρωμένοι από εμφύλιες διαμάχες, ήταν πάντοτε νικηφόροι.



Στις 28 Οκτωβρίου 1940 η Ελλάδα όρθωσε το ανάστημα της απέναντι στις φασιστικές ορδές του Χιτλερικού άξονα και με το στεντόρειο ΟΧΙ που αντέταξε στο ωμό Ιταλικό τελίγραφο, δια στόματος του δικτάτορα Πρωθυπουργού Ιωάννη Μεταξά, έγραψε σελίδες δόξας, που αποτελούν για μας ιερή παρακαταθήκη.



Οι Ιταλοί όταν επιτέθηκαν κατά της Ελλάδας, είχαν στη διάθεση τους στο μέτωπο της Ηπείρου 22 τάγματα πεζικού, 61 πυροβολαρχίες, 90 άρματα, τρία συντάγματα, μια επιλαρχία ιππικού και δύο τάγματα όλμων.



Οι Έλληνες δεν είχαν καθόλου άρματα μάχης ενώ οι Ιταλοί μπορούσαν να βασιστούν και στην απόλυτη υπεροπλία τους στον αέρα έναντι της υποτυπώδους τότε ελληνικής βασιλικής αεροπορίας. Στο μέτωπο της Αλβανίας οι Ιταλοί διέθεταν 179 καταδιωκτικά, 225 βομβαρδιστικά και 59 αναγνωριστικά αεροσκάφη.



Εξάλλου, στη βορειοδυτική Μακεδονία και τη γιουγκοσλαβική μεθόριο οι Ιταλοί παρέτασσαν 32 τάγματα, 47 πυροβολαρχίες, 60 άρματα, ένα σύνταγμα ιππικού, και τέσσερα τάγματα όλμων.



Το περήφανο ΟΧΙ της Ελλάδας απέναντι στο αποκρουστικό πρόσωπο του φασισμού σήμανε την έναρξη σφοδρών επιθέσεων εναντίον της χώρας, αλλά ο ελληνικός στρατός, πολεμώντας με απαράμιλλο σθένος στα βουνά της Πίνδου  και τα οχυρά του Ρούπελ, ανάγκασε τους Ιταλούς σε υποχώρηση και μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου του 1940 το ¼ του εδάφους της Αλβανίας είχε ελευθερωθεί από τους Έλληνες. Η Ιταλική αντεπίθεση το Μάρτη του 1941 απέτυχε και έτσι ο αιμοσταγής Χίτλερ αναγκάστηκε να στείλει τη δική του πανίσχυρη στρατιωτική μηχανή στην περιοχή. Τις πρώτες μέρες του Απριλίου άρχισε η Γερμανική επίθεση, εναντίον της Ελλάδας, πρωτοφανής σε σφοδρότητα και αγριότητα.



Η απόκρουση της Ιταλικής εισβολής εκ μέρους της Ελλάδας αποτελεί γεγονός τεράστιας ιστορικής σημασίας. Ήταν η πρώτη νίκη των συμμάχων κατά των δυνάμεων του άξονα και ανύψωσε το ηθικό των λαών της σκλαβωμένης Ευρώπης.


Διαπρεπείς ιστορικοί που ανέλυσαν διεξοδικά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, τονίζουν ότι η νίκη των Ελλήνων επηρέασε την έκβαση ολόκληρου του πολέμου, διότι υποχρέωσε τη Γερμανία να αναβάλει την επίθεση κατά της Σοβιετικής Ένωσης, για να μπορέσει να βοηθήσει τους συμμάχους της Ιταλούς να διεκπεραιώσουν την επίθεση κατά της Ελλάδας.  Η με καθυστέρηση Γερμανική επίθεση κατά της Σοβ. Ένωσης τον Ιούνη του 1941, ενέπλεξε τα Γερμανικά στρατεύματα στις πολύ σκληρές συνθήκες του Ρωσικού χειμώνα, με αποτέλεσμα την ήττα τους.



Η Ελληνική ανδρεία εξυμνήθηκε από πολλούς παράγοντες της εποχής, ενώ και ο ίδιος ο Χίτλερ, σε ομιλία του στις 4 Μαΐου 1941, στη λήξη της Βαλκανικής εκστρατείας των στρατευμάτων του, είπε:


«Χάρη της ιστορικής δικαιοσύνης είμαι υποχρεωμένος να διαπιστώσω, ότι από τους αντιπάλους, οι οποίοι μας αντιμετώπισαν, ο Έλληνας στρατιώτης πολέμησε με παράτολμο θάρρος και ύψιστη περιφρόνηση προς το θάνατο».



Από την άλλη πλευρά, Ο Τσιώρτσιλ είπε: «Αν δεν υπήρχε η ανδρεία των Ελλήνων και η γενναιοψυχία τους, η έκβαση του Β’ παγκ. Πολέμου θα ήταν ακαθόριστη. Μέχρι τώρα νομίζαμε ότι οι Έλληνες πολεμούν ως ήρωες. Από τώρα πρέπει να λέμε: Οι ήρωες πολεμούν ως Έλληνες».



Παράλληλα ο Πρόεδρος των Ην. Πολιτειών Ρούσβελτ, διακήρυττε: «οι Έλληνες δίδαξαν δια μέσου των αιώνων την αξιοπρέπεια. Όταν και οι πλέον ατρόμητοι άνδρες είχαν χάσει κάθε ελπίδα, ο Ελληνικός λαός τόλμησε να αμφισβητήσει το αήττητο του μηχανοκίνητου θηρίου, με υπερηφάνεια αντιτασσόμενος δια του πνεύματος της ελευθερίας.



Ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Ντε Γκολ είπε χαρακτηριστικά: «αδυνατώ να δώσω το δέον εύρος της ευγνωμοσύνης που αισθάνομαι για την ηρωική αντίσταση του λαού και των ηγετών της Ελλάδας».



Ο Υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Μορίς Σουμάν τόνισε: «η Ελλάδα είναι το σύμβολο της μαρτυρικής υπουδουλωμένης, ματωμένης αλλά ζωντανής Ευρώπης …. Ποτέ μια ήττα δεν υπήρξε τόσο τιμητική για εκείνους που την υπέστησαν».



Ο τότε ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης Ιωσήφ Στάλιν επισήμανε: «Λυπάμαι διότι γηράσκω και δεν θα ζήσω επί μακρόν δια να ευγνωμονώ τον Ελληνικό Λαό του οποίου η αντίστασις έκρινεν το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμον».



Ο Γεώργης Ζουκόφ, Στρατάρχης του Σοβιετικού Στρατού συμπλήρωσε: «εάν ο ρωσικός λαός κατόρθωσε να ορθώσει αντίσταση μπροστά στις πόρτες της Μόσχας και να συγκρατήσει και να ανατρέψει το Γερμανικό χείμαρρο, το οφείλει στον Ελληνικό λαό που καθυστέρησε τις Γερμανικές Μεραρχίες που τον προηγούμενο καιρό θα μπορούσαν να μας γονατίσουν».



Ακόμη, ο βρετανός Στρατάρχης του Β’παγκ. Πολέμου Σερ Χάρολντ Αλεξάντερ είπε: « δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι η Ελλάς ανέτρεψε το σύνολο των σχεδίων της Γερμανίας, εξαναγκάζοντας την να αναβάλει για έξι εβδομάδες την επίθεση κατά της Ρωσίας.



Έλληνες και Ελληνίδες,



Σήμερα που η Κύπρος ανεβαίνει ένα μαρτυρικό γολγοθά καθώς αγωνίζεται να εξασφαλίσει την οικονομική της επιβίωση, προβάλλουν όσον ποτέ άλλοτε επίκαιρα τα διδάγματα από το μεγαλείο των εθνικών αγώνων, όπως είναι η 28η Οκτωβρίου 1940. Διδάγματα που διασαλπίζουν την ανάγκη της ενότητας και ομοψυχίας, γιατί μόνο έτσι θα μπορέσουμε να πορευθούμε σωστά και νικηφόρα.



Βέβαια, η πατρίδα μας δεν αντιμετωπίζει μόνο τις οδυνηρές συνέπειες της οικονομικής κρίσης.



Ποτέ δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι το 40% των εδαφών μας καταπατούνται ακόμη από τις ορδές του Αττίλα.



Η τουρκική εισβολή εξακολουθεί να είναι μια μεγάλη ανοικτή πληγή, ένα αιμοσταγές στιλέτο καρφωμένο κατάστηθα στην εθνική μας περηφάνεια και αξιοπρέπεια. Δεν πρέπει να ξεχάσουμε, να λιγοψυχήσουμε και να γονατίσουμε. Μέσα στην κολυμβήθρα του μεγαλείου της αντίστασης ενάντια στο φασισμό του Γερμανικού άξονα του 1940, πρέπει να βρούμε τις απαραίτητες δυνάμεις για ν’ αντέξουμε, για να κρατήσουμε όρθια την Κύπρο μας, και να την επαναφέρουμε στο δρόμο της προκοπής και της προόδου.



Πρέπει να πορευθούμε μονιασμένοι, χέρι χέρι με την Ελλάδα το μόνο ειλικρινή αδελφικό και πιστό σύμμαχο μας.



Δυστυχώς δεν έχουμε ειλικρινή στήριξη στον υπέρ ελευθερίας αγώνα μας από τους ξένους.



Η αναλγησία με την οποία μας αντιμετώπισαν στο Γιούρογκρουπ του περασμένου Μάρτη, ας μας προβληματίσει σοβαρά. Δεν άξιζε στην Κύπρο η ωμή, κυνική και αδίστακτη συμπεριφορά των Ευρωπαίων εταίρων μας. Που ήταν η Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη  απέναντι σε μια μικρή χώρα που κλήθηκε να διορθώσει την πορεία της;



Αντί να σηκώσουν την Κύπρο από το βάλτο στον οποίο βέβαια την οδήγησαν τα λάθη της, με τις ετσιθελικές αποφάσεις τους την έσπρωξαν πιο βαθιά στο τέλμα, στέλνοντας στην ανεργία χιλιάδες ανθρώπους.



Ωστόσο, οι τεράστιες δυσκολίες που βιώνουμε σήμερα, πρέπει να μας γίνουν μάθημα και να μας πεισμώσουν  ως λαό και ως έθνος.



Η οφειλή μας απέναντι στους ήρωες των εθνικών μας αγώνων είναι  βαριά. Τώρα που βρισκόμαστε στα πρόθυρα νέων συνομιλιών για το Κυπριακό, η πολιτική ηγεσία πρέπει να αγωνιστεί μέσα στην κονίστρα της διεθνούς διπλωματίας, ενωμένη, με διεκδικητική και συγκροτημένη πολιτική, για να επιβληθεί το δίκαιο στο πολυβασανισμένο νησί μας και να πετύχουμε μια λύση που θα συνάδει  με τα ψηφίσματα των Ην. Εθνών και το Ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο. Μόνο έτσι θα ξοφλήσουμε το χρέος μας απέναντι στις θυσίες των ηρώων μας.



Οι ελεύθεροι λαοί, είπε ο Ηρόδοτος, οφείλουν να μάχονται με όλες τις δυνάμεις τους ενάντια σ’ όποιον καταπατά τα εδάφη τους.



Εμφορούμενοι από αυτές τις αρχές, δεν πρέπει να είμαστε απαισιόδοξοι.



Οι ηρωικοί νεκροί του 1940 μας ζητούν να ξεπεράσουμε με σύνεση, υπομονή και συλλογικότητα τη σημερινή κρίση του παγκόσμιου στυγνού και καταπιεστικού οικονομικού συστήματος, που αντικατέστησε δυστυχώς την αθάνατη ιδεολογία των ανθρώπινων αξιών και ιδανικών, με την αξία των μηδενικών στους τραπεζικούς λογαριασμούς.



Ο Ελληνισμός στο διάβα των αιώνων πέρασε χειρότερα. Και δεν χάθηκε. Η απελπισία δεν αξίζει σε περήφανους, αξιοπρεπείς και ιστορικά καταξιωμένους λαούς.



Κρατηθείτε Έλληνες.



Η 28η Οκτωβρίου που ανατέλλει αύριο ας ατσαλώσει τις αντοχές μας, για να βγούμε και πάλι στο ξέφωτο, νικητές. Το χρωστάμε στους νέους μας, το χρωστάμε στην Κύπρο μας.


 


Σας ευχαριστώ.

print