Παρουσίαση βιβλίου «Αργός Χορός»



Ο Δήμος Έγκωμης παρουσίασε το βιβλίο της καταξιωμένης συγγραφέως Γιόλας Δαμιανού-Παπαδοπούλου, δημότισσας Έγκωμης, με τίτλο «Αργός χορός» στη Δημοτική Βιβλιοθήκη του. Το βιβλίο παρουσίασε η φιλόλογος και συγγραφέας Ζήνα Λυσάνδρου-Παναγίδη. Αφού αναφέρθηκε στην τεχνική που χρησιμοποιείται, αναφέρθηκε στα σημαντικότερα σημεία και χαρακτήρες του βιβλίου. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης προβάλλονταν φωτογραφίες από την κατεχόμενη Αμμόχωστο, στην οποία διαδραματίζεται μεγάλο μέρος του μυθιστορήματος.



Στον χαιρετισμό της η πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας, Πολιτισμού και Ευρωπαϊκών θεμάτων κα Ειρήνη Λοϊζίδου-Νικολαΐδου, ανέφερε ότι «το βιβλίο μέσα από τον συγκλονισμό που προκάλεσε η τραγωδία στο Μαρί και την αγωνιώδη αναζήτηση εργασίας και ελπίδας στην Κύπρο του σήμερα, ξεδιπλώνει σιγά-σιγά ολόκληρη τη σύγχρονη ιστορία του νησιού μας, από τον απελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ, την πρώτη προσφυγοποίηση των Ελλήνων της Αμμοχώστου πριν την Ανεξαρτησία, τη γοργή κοινωνικοοικονομική αναβάθμιση στη δεκαετία του ‘60, τα γεγονότα του ’63-‘64, την τουρκική εισβολή. Ο “Αργός Χορός” καταγράφει με εκπληκτικό τρόπο την κλειστή και πολλές φορές καταπιεστική κοινωνία της Κύπρου των προηγούμενων δεκαετιών και αποτελεί ένα ταξίδι στον πόνο, την αναμέτρηση με το τραύμα και την αναζήτηση της αληθινής αγάπης.» Τέλος ευχαρίστησε τη συγγραφέα για τη συνεχή και έμπρακτη βοήθειά της στην προσπάθεια να καταστεί η Δημοτική Βιβλιοθήκη της Έγκωμης μια κοιτίδα πολιτισμού στους χαλεπούς καιρούς που διάγουμε.»



Ο ηθοποιός Ηρόδοτος Μιλτιάδους συγκλόνισε το κοινό διαβάζοντας χαρακτηριστικά αποσπάσματα του βιβλίου. Η κα Παπαδοπούλου στην αντιφώνησή της αναφέρθηκε στην επιλογή της να καταγράψει μέσα από τον «Αργό Χορό» τα σημαντικότερα σημεία της σύγχρονης ιστορίας της Κύπρου, αλλά και γεγονότα όπως η φονική έκρηξη στο Μαρί και η οικονομική κρίση, που βίωνε έντονα κατά τη συγγραφή του βιβλίου. Τέλος, ευχαρίστησε τον Δήμο Έγκωμης που της έδωσε αυτή την ευκαιρία να παρουσιάσει το βιβλίο της και ευχήθηκε κάθε επιτυχία στο έργο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Έγκωμης.



print