Συνεχίζονται οι παράνομες κούρσες στη λεωφόρο Γρίβα Διγενή

Αναφορικά με τους συνεχιζόμενους παράνομους αγώνες ταχύτητας στη λεωφόρο Γρίβα Διγενή (δρόμος ευθύνης Τμήματος Δημοσίων Έργων), ο Δήμος Έγκωμης δέχεται καθημερινά σειρά ερωτήσεων από δημότες, ως προς την πορεία υλοποίησης των συμφωνηθέντων μέτρων με τα υπουργεία Συγκοινωνιών/ Έργων και Δικαιοσύνης/ Δημοσίας Τάξεως, με σκοπό την αντιμετώπιση του προβλήματος. Γι’ αυτό το λόγο, ο Δήμος αισθάνεται την ανάγκη να ενημερώσει την κοινή γνώμη και ν’ ανακοινώσει τα ακόλουθα:


1.    Η αντιμετώπιση του προβλήματος συμφωνήθηκε τον περασμένο Οκτώβρη στη Βουλή, στην παρουσία εκπροσώπων των υπουργείων Δικαιοσύνης/Δημοσίας Τάξεως  και Συγκοινωνιών/ Έργων, να είναι ένας ταυτόχρονος συνδυασμός τοποθέτησης υπερυψωμένων πλατό από τα Δημόσια Έργα και καμερών φωτοεπισήμανσης από την Αστυνομία/ Ηλεκτρομηχανολογική Υπηρεσία, για να είναι εφικτό τις ώρες της οδικής λαίλαπας, δηλαδή μετά τα μεσάνυχτα, να υπάρχει αποτελεσματικότητα. Οι κάμερες τοποθετήθηκαν από τα αρμόδια κυβερνητικά τμήματα, λειτουργούν επί 24ωρου βάσεως από τις 2 περ. Ιουνίου σε ένα μόνο τμήμα της λεωφόρου και έχουν καταγράψει τις πρώτες 40 μέρες 20 χιλιάδες περίπου υπερβάσεις του ορίου ταχύτητας.


2.    Η τοποθέτηση και λειτουργία των καμερών φωτοεπισήμανσης σε ένα μόνο τμήμα της λεωφόρου, δεν έχει αντιμετωπίσει και επιλύσει το πρόβλημα των παράνομων αγώνων. Αργά το βράδυ οι περίοικοι συνεχίζουν να ζουν μια κόλαση ηχορύπανσης, με όλους τους συνεπαγόμενους κινδύνους.


3.    Στο άλλο κομμάτι της λεωφόρου, που είναι και το μεγαλύτερο (από κόμβο Κολοκασίδη μέχρι τα φώτα διασταύρωσης με οδό 25ης Μαρτίου), εκεί όπου είναι έντονες οι κόντρες αυτοκινήτων από τις παράνομες κούρσες, τα πλατό απουσιάζουν γιατί το Τμήμα Δημοσίων Έργων (που έχει την ευθύνη κατασκευής των πλατό), μας λέει εδώ και ενάμισι μήνα ότι, «έχει πρόβλημα με τους προσφοροδότες». Από τις αρχές Ιουνίου που θα έπρεπε να υλοποιηθούν οι υποσχέσεις του Τμήματος Δημοσίων Έργων, δυστυχώς είμαστε ακόμη στο σκοτάδι, όσον αφορά στο χρόνο τοποθέτησης των πλατό.


4.    Τα μέτρα στη λεωφόρο Γρίβα Διγενή τα αξίωσε ο Δήμος Έγκωμης σε συνεργασία με την επιτροπή επηρεαζόμενων δημοτών για ένα βασικό λόγο: Να παταχθούν οι εφιαλτικές βραδινές κόντρες που στερούν το δικαίωμα ύπνου στους περίοικους και θέτουν σε κίνδυνο ζωές. Τα πλατό τα εισηγήθηκε ο Δήμος Έγκωμης και οι κάτοικοι ως φυσικό εμπόδιο επί του εδάφους για ν’ αποκρουσθούν οι μεγάλες ταχύτητες. Δυστυχώς, ακόμη δεν τα είδαμε. Τις κάμερες εισηγήθηκε η Αστυνομία, έγινε η εισαγωγή τους και τέθηκαν σε λειτουργία.


5.    Ο Δήμος Έγκωμης, που είναι καθημερινά δέκτης εκατοντάδων παραπόνων για τους παράνομους αγώνες ταχύτητας, ζητά από το αρμόδιο υπουργείο Συγκοινωνιών και το Τμήμα Δημοσίων Έργων, να έχει, επιτέλους, ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για τα πλατό, ώστε να μπορεί να ενημερώνει υπεύθυνα το κοινό, που αναμένει το ταχύτερο επίλυση του όλου σοβαρότατου προβλήματος.

print