Τελετή 30 χρόνων Δήμου Έγκωμης – Χαιρετισμός Δημάρχου Έγκωμης Ζαχαρία Κυριάκου

Τιμούμε τα 30χρονα του Δήμου Έγκωμης με τη σημερινή σεμνή τελετή και σας ευχαριστούμε θερμά για την εδώ παρουσία. Πρώτα και κύρια,  η τωρινή Δημοτική Αρχή επιθυμεί να εκφράσει την εκτίμηση της σ’ όλους, από οιαδήποτε θέση,  υπηρέτησαν το Δήμο από το 1986 και μετά. Αποτίουμε, ξεχωριστά, φόρο τιμής στη μνήμη όσων εκλελεγμένων και υπηρεσιακών δεν βρίσκονται εν ζωή. Όλοι τους, ο καθένας από τη δική του πλευρά, συνέβαλαν στην εδραίωση του Δήμου και στην ευρύτερη ανάπτυξη της Έγκωμης για την οποία θα έχουμε την ευκαιρία ν’ ακούσουμε στη συνέχεια το συγγραφέα κ. Νίκο Παναγιώτου.


 


Από δικής μου πλευράς θα ήθελα συνοπτικά να τονίσω ότι η Έγκωμη προόδευσε θεαματικά και αποτελεί σήμερα το βασικότερο πυρήνα ανάπτυξης της ευρύτερης Λευκωσίας, φιλοξενώντας σημαντικές εμπορικές δραστηριότητες, με παράλληλη λειτουργία δύο μεγάλων Πανεπιστημίων και 9 σχολείων Μέσης και Δημοτικής Εκπαίδευσης, ιδιωτικών νοσοκομείων και Ιατρικών Κέντρων, ξενοδοχείων, με ευρύτατο σύμπλεγμα αθλητικών υποδομών, με το Κέντρο Εξυπηρέτησης του Πολίτη, καθώς και με περιφερειακό  σταθμό λεωφορείων. Ακόμη, υπάρχει η προοπτική ανάπτυξης του τεράστιου χώρου της Διεθνούς Κρατικής Έκθεσης, τον οποίο ο Δήμος Έγκωμης επιθυμεί να  δει να μετατρέπεται σε πράσινο πνεύμονα και πολυχώρο κοινωνικής δραστηριότητας της δυτικής Λευκωσίας, ενώ οι εισηγήσεις μας μέσω του Τοπικού Σχεδίου Λευκωσίας προνοούν και την αναμόρφωση της παλιάς Βιομηχανικής περιοχής σε κέντρο ήπιων αναπτύξεων κοινωνικής και ψυχαγωγικής μορφής.


 


Τα 30χρονα του Δήμου Έγκωμης συμπίπτουν με τα δύσκολα χρόνια της οικονομικής κρίσης και των επώδυνων μέτρων που λήφθηκαν μέσα στα πλαίσια του Μνημονίου, ώστε η χώρα να ξεπεράσει τα αδιέξοδα στα οποία βρέθηκε. Οφείλω να επισημάνω ότι το τωρινό Δημοτικό Συμβούλιο εκλέγηκε με άλλες προοπτικές, με ένα κοστολογημένο – αναπτυξιακό πρόγραμμα, αλλά με την ανάληψη των καθηκόντων του ήρθαν άμεσα και απότομα οι οδυνηρές αποκοπές, που οδήγησαν σε  απώλειες πολύ μεγάλων εσόδων, που στο σύνολο της πενταετίας φτάνουν στα 6 εκ. ευρώ. Αλλάξαμε αμέσως πλάνα, πήραμε δραστικά μέτρα και κρατήσαμε όρθιο το Δήμο, με οικονομική φερεγγυότητα, με μηδέν καθυστερήσεις σε οφειλές και με χαμηλό χρέος σήμερα, αφού από τα 3,5 εκατομμύρια που ήταν όταν αναλάβαμε, πριν 4 χρόνια, το ρίξαμε στο ενάμισι εκατομμύριο.


 


Η ομαδική δουλειά απέδωσε καρπούς και ευχαριστώ το Δημοτικό Συμβούλιο και το  προσωπικό. Πήραμε, βέβαια, σκληρές αποφάσεις, με  ριζική αναπροσαρμογή εσόδων- εξόδων και στη λήξη της τετραετίας και την είσοδο μας στον πέμπτο χρόνο θητείας, μπαίνουμε δειλά – δειλά και σε αναπτυξιακούς ρυθμούς. Λειτουργεί σύντομα το πάρκο ΟΠΑΠ, που θα είναι ένα πραγματικό στολίδι. Επίσης προχωρούμε στην εκτέλεση αντιπλημμυρικών έργων που για χρόνια εκκρεμούσαν, ενώ είμαστε έτοιμοι να  υλοποιήσουμε την τρίτη φάση στεγανοποίησης του καναλιού Κλήμου, με ταυτόχρονη δημιουργία ποδηλατόδρομου- πεζόδρομου μήκους δύο περίπου χιλιομέτρων. Το έργο αυτό ενώ ήταν έτοιμο να ξεκινήσει αρχές αυτού του χρόνου, ως συνεχιζόμενο πολεοδομικό, προσέκρουσε στην διαφωνία του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων, παρά τη κοινή περί του αντιθέτου θέση Δήμου Έγκωμης, Πολεοδομίας και Δημοσίων Έργων. Σύντομα αναμένεται η τελική θέση του αρμόδιου υπουργού, μετά την κατάθεση Ιεραρχικής Προσφυγής εκ μέρους του Δήμου. Συνεχίζεται, επίσης, το αναπτυξιακό έργο επιχορηγημένο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, της σύνδεσης των Πανεπιστημίων Έγκωμης με το Κρατικό Πανεπιστήμιο, μέσω ποδηλατόδρομου που θα διέρχεται από τους Δήμους Έγκωμης, Λευκωσίας και Αγλαντζιάς.


 


Η Τοπική Αυτοδιοίκηση βρίσκεται σήμερα μπροστά σε μεγάλες προκλήσεις.  Αλλάζει σύντομα πρόσωπο, μέσα από ριζικές μεταρρυθμιστικές πρόνοιες που αναμένεται να ψηφίσει η Βουλή μετά το καλοκαίρι. Η εικόνα στους Δήμους θα είναι πολύ διαφορετική μέσα από Συμπλέγματα  Υπηρεσιών που θα λειτουργήσουν δια νόμου. Είμαστε μπροστά σ’ ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα, που η επιτυχία του δεν είναι προεξασφαλισμένη, και που θα κριθεί από την ανταπόκριση και τη βούληση όλων των εκλελεγμένων  τοπικών φορέων. Δεν χωρούν σ’ αυτή την προσπάθεια κοντόφθαλμες προσεγγίσεις. Ο στόχος μας πρέπει να είναι ένας και αμετακίνητος: Η προσφορά φθηνότερων και ποιοτικότερων υπηρεσιών στους δημότες. Εάν συνεργαστούμε στα Συμπλέγματα με ομοψυχία, ομοθυμία, και συναδέλφωση, μακριά από τοπικιστικές θεωρίες, έχουμε καλές πιθανότητες να επιτύχουμε. Στο Δήμο Έγκωμης, η προθυμία μας και η βούληση μας για μεθοδική εργασία και συνεργασία ώστε να επιτύχουν τα Συμπλέγματα Υπηρεσιών στους δημότες, είναι δεδομένη.

print