Τιμή στον αγνοούμενο υποστράτηγο Τάσο Μάρκου


Αντικατοχική εκδήλωση Δήμου Έγκωμης


 Ο Δήμος Έγκωμης διοργάνωσε Αντικατοχική εκδήλωση, στον κυκλικό κόμβο Αεροδρομίου Λευκωσίας (Κολοκασίδη), μπροστά από τον ανδριάντα του αγνοούμενου υποστράτηγου Τάσου Μάρκου, που πολέμησε γενναία εναντίον των Τούρκων εισβολέων το 1974, στην περιοχή Μιας Μηλιάς. Την έναρξη της εκδήλωσης έδωσε η άφιξη φλόγας από τον Τύμβο Μακεδονίτισσας, την οποία μετέφεραν δρομείς του σωματείου «Περικλής Δημητρίου». Αμέσως μετά έγινε δέηση υπέρ εξακριβώσεως της τύχης των αγνοουμένων και απελευθέρωσης της Κύπρου. Ακολούθησαν χαιρετισμοί από τον Δήμαρχο Έγκωμης Ζαχαρία Κυριάκου και την αδελφή του Τάσου Μάρκου, Ελένη Μοσφίλη. Ο συγγραφέας Πάνος Μυρτιώτης παρουσίασε παραστατικά την ηρωική δράση του υποστράτηγου Τάσου Μάρκου κατά την αντίσταση στην τουρκική εισβολή του 1974. Στη συνέχεια ακούστηκε το τραγούδι του Τάσου Μάρκου που έγραψε ο Μιχάλης Χατζημιχαήλ σε στίχους Πάνου Μυρτιώτη και ο μικρός  Παναγιώτης Χατζηκυριάκου απήγγειλε ποίημα του Στέφανου Ζυμπουλάκη αφιερωμένο τον Τάσο Μάρκου. Η εκδήλωση έκλεισε με επετειακό καλλιτεχνικό πρόγραμμα από τη χορωδία του σωματείου «Αδούλωτη Κερύνεια» και έγκριση ψηφίσματος προς τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, το οποίο ανέγνωσε η πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας, Πολιτισμού και Ευρωπαϊκών θεμάτων Ειρήνη Λοϊζίδου. Στην εκδήλωση παρευρέθηκε η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου, εκπρόσωποι των άλλων κομμάτων, εκπρόσωποι της Αστυνομίας, του ΓΕΕΦ και άλλων οργανωμένων συνόλων. Το πρόγραμμα παρουσίασε ο κ. Δημήτρης Βερύκιος.


 Ο Δήμαρχος Έγκωμης Ζαχαρίας Κυριάκου στο χαιρετισμό του ανάμεσα σ’ άλλα ανέφερε:


«Ο Τάσος Μάρκου, με τη δράση και το παράδειγμά του, μεταδίδει ένα διδαχτικό μήνυμα. Πως, ό,τι κι αν διεκδικείς σ’ αυτή τη ζωή, είτε σε ατομικό επίπεδο, είτε σε ομαδικό, πρέπει να βάζεις ψυχή, πρέπει ν’ αγαπάς αυτό που κάνεις, πρέπει να έχεις πίστη. Η πίστη είναι η δύναμη της ζωής. Κλίνουμε ευλαβικά το γόνυ σε όλους τους μαχητές, παραδειγματιζόμαστε από τη δράση τους και αντλούμε δύναμη για να κρατηθούμε όρθιοι στον υπέρ ελευθερίας αγώνα. Οι ελεύθεροι λαοί, είπε ο Ηρόδοτος, οφείλουν να μάχονται με όλες τις δυνάμεις τους ενάντια σ’ όποιον απειλεί την ελευθερία τους και σ’ όποιον καταπατά τα εδάφη τους. Το ζητούμενο σήμερα είναι, ακριβώς, το καθήκον του μάχεσθαι υπέρ βωμών και εστιών, υπέρ πατρίδος και ελευθερίας. Για την Κύπρο ειδικά, το καθήκον αυτό, αποτελεί την ελάχιστη οφειλή απέναντι σ’ όσους αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για τις αξίες και τα ιδανικά του Ελληνισμού.»




 




 

ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ


ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΕΘΝΩΝ


 Ο Δήμος Έγκωμης και οι δημότες του, αφού πραγματοποίησαν αντικατοχική εκδήλωση στις 18 Ιουλίου 2012, με τη συμπλήρωση 38 χρόνων από τη βάρβαρη τουρκική εισβολή του 1974 στο νησί μας, καλούν το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, όπως συνεχίσει να προσφέρει τις υπηρεσίες του και ασκήσει την επιρροή του, για την εφαρμογή των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, και βοηθήσει τον Κυπριακό λαό για μια ειρηνική, βιώσιμη και δίκαιη λύση του κυπριακού προβλήματος, που θα προνοεί την απομάκρυνση των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής και των Τούρκων εποίκων, την επιστροφή των προσφύγων στις πατρογονικές τους εστίες, την αποκατάσταση των περιουσιακών δικαιωμάτων όλων των Κυπρίων, την αποτελεσματική και ταχεία διερεύνηση της τύχης όλων των αγνοουμένων της κυπριακής τραγωδίας και την αποκατάσταση και σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των νόμιμων πολιτών του νησιού, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Αρμενίων και Λατίνων, οι οποίοι μπορούν και πρέπει να ζήσουν ειρηνικά στην κοινή τους πατρίδα.


 




print