Το Δημοτικό Συμβούλιο Έγκωμης ενημέρωσε και άκουσε τους δημότες

ΠΑΝΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ


 


Με μαζική συμμετοχή δημοτών πραγματοποιήθηκε η ετήσια Πανδημοτική Συγκέντρωση του Δήμου Έγκωμης, με τη συμπλήρωση τριών χρόνων θητείας του Δημοτικού Συμβουλίου. Το Δημοτικό Συμβούλιο Έγκωμης έχει θεσμοθετήσει την ετήσια Πανδημοτική Συγκέντρωση με κεντρικό σύνθημα «Ενημερώνουμε και ενημερωνόμαστε, παίρνουμε τον σφυγμό των δημοτών – Λογοδοτούμε και ελεγχόμαστε από τους δημότες».


 


Ο Δήμαρχος Έγκωμης, Ζαχαρίας Κυριάκου, ευχαρίστησε θερμά τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και του εργατοϋπαλληλικού προσωπικού του Δήμου για τη σύμπνοια και συνεργασία που επικρατεί με σκοπό την καλύτερη εξυπηρέτηση του δημότη. Ακολούθως έκανε αναφορά στα κύρια θέματα και προβλήματα που απασχόλησαν τον Δήμο κατά το 2014. Αναλυτικά αναφέρθηκε στα ακόλουθα:



  1. Οικονομικά δεδομένα του Δήμου μετά τις σημαντικές μειώσεις στην κρατική χορηγία, εξοικονομήσεις, προϋπολογισμοί λιτότητας. των τελευταίων ετών.

  2. Προγραμματισμός ενεργειών για το 2015, όπως η στεγανοποίηση του καναλιού Κλήμου, που παραμένει βασική προτεραιότητα. Έχει εξασφαλισθεί έγκριση από την κυβέρνηση για έναρξη εργασιών.

  3. Οδικά προβλήματα και η αναγκαία συνεισφορά του κράτους για επιδιορθώσεις και συντήρηση του οδικού δικτύου, αλλά και βασικών υποδομών, όπως οχετών, αντιπλημμυρικών κ.λπ.

  4. Εμπλουτισμός του πρασίνου στον Δήμο, δημιουργία νέου πάρκου και οικειοποιήσεις χώρων πρασίνου.

  5. Αιτήματα των δημοτών και άμεση επίλυση εκατοντάδων προβλημάτων από το Συνεργείο Άμεσης Δράσης.

  6. Προβλήματα στην καθαριότητα λόγω της νοοτροπίας του άναρχου βολέματος και η μη τήρηση του προγράμματος απόρριψης κλαδεμάτων.

  7. Ευημερία των ζώων: Προβλήματα στην τήρηση των οδηγιών από τους δημότες, κατασκευή καταφυγίου σκύλων με ευρωπαϊκές προδιαγραφές.

  8. Αύξηση του αριθμού των εθελοντών και επέκταση του προγράμματος των Παρατηρητών της γειτονιάς στην Έγκωμη.

 


Ο Δήμαρχος Έγκωμης έκλεισε την παρουσίασή του με το μεγάλο ζήτημα της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και με την αναμενόμενη συμπλεγματοποίηση υπηρεσιών των Δήμων. Οι δημότες ζήτησαν έντονα, όπως η μεταρρύθμιση αποβεί προς όφελός τους, με προσφορά καλύτερων υπηρεσιών με χαμηλότερο κόστος. Η θέση αυτή, είπε ο Δήμαρχος Έγκωμης, είναι το μεγάλο ζητούμενο της μεταρρύθμισης και πρέπει να επιτευχθεί απαραιτήτως.


 


Ακολούθως δόθηκε ο λόγος στους δημότες, οι οποίοι με 23 παρεμβάσεις αναφέρθηκαν ιδιαίτερα σε προβλήματα που επηρεάζουν την ποιότητα ζωής όπως:


(α) Ανεξέλεγκτη απόρριψη αχρήστων σε δημόσιους χώρους και οικόπεδα.


(β) Μη τήρηση των οδηγιών του Δήμου για την αποκομιδή των περιττωμάτων των σκύλων από τους ιδιοκτήτες τους.


(γ) Θέματα οδικής κυκλοφορίας και βελτίωσης της κατάστασης του οδοστρώματος και των πεζοδρομίων.


 


Έγινε επίσης ιδιαίτερη αναφορά στις διευθετήσεις που έγιναν στη λεωφόρο Γρίβα Διγενή με την τοποθέτηση πλατό και καμερών φωτοεπισήμανσης, για αντιμετώπιση των αγώνων ταχύτητας. Η βουλευτής και δημότης Έγκωμης, κα Ειρήνη Χαραλαμπίδου, που παρευρέθηκε στη συγκέντρωση, ανέφερε ότι έχει εγγραφεί στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Συγκοινωνιών και Έργων από την ίδια και τον βουλευτή κ. Φακοντή το ακόλουθο θέμα: «Τα σοβαρά προβλήματα που προέκυψαν από τον τρόπο λειτουργίας του συστήματος φωτοεπισήμανσης (κάμερες) στη Λεωφόρο Γρίβα Διγενή, η πολύμηνη καθυστέρηση ενημέρωσης του ιδιοκτήτη του αυτοκινήτου από την Αστυνομία και η ανάγκη ρύθμισης του ζητήματος.»


 


Στο σημείο αυτό έγινε ξεκάθαρο από τον Δήμαρχο ότι ο Δήμος Έγκωμης δεν έχει καμία ανάμειξη στην όλη διαδικασία και χειρισμό των καμερών και η διαχείριση είναι αποκλειστική ευθύνη της Αστυνομίας.  


 


Έγινε επίσης αναφορά στον χώρο της Διεθνούς Κρατικής Έκθεσης, που ανήκει στο κράτος, και τονίστηκε ιδιαίτερα από δημότες η ανάγκη όπως ο χώρος αυτός αξιοποιηθεί ως πολυθεματικό πάρκο, άποψη που υιοθετεί και το Δημοτικό Συμβούλιο.


 


Ζητήθηκε επίσης από δημότες η λειτουργία Λαϊκής Αγοράς, εισήγηση που εξετάζεται από τον Δήμο Έγκωμης.


 


Πολλοί δημότες συγχάρηκαν τον Δήμο για τη διαφάνεια με την οποία τους ενημερώνει σε τακτά χρονικά διαστήματα και εξέφρασαν την ευαρέσκειά τους για το όλο έργο του Δήμου, μέσα σε πάρα πολύ δύσκολες οικονομικές συνθήκες, τα τελευταία τρία χρόνια.


 


 

print