13ο Παγκόσμιο Συνέδριο Σύγχρονου Ψηφιδωτού και Παγκύπρια Έκθεση Ψηφιδωτού

Μετά από παράκληση του Καλλινίκειου Δημοτικού Μουσείου Αθηένου ενημερώνουμε το κοινό για τη διεξαγωγή του 13ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Σύγχρονου Ψηφιδωτού και Παγκύπριας Έκθεσης Ψηφιδωτού. Ακολουθεί σχετική ανακοίνωση.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Σύγχρονου Ψηφιδωτού (A.I.M.C. – International Association of Contemporary Mosaic) οργανώνει κάθε δύο χρόνια παγκόσμιο συνέδριο το οποίο πραγματοποιείται σε χώρα μέλους του οργανισμού. Φέτος θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά το 13ο Παγκόσμιο Συνέδριο Σύγχρονου Ψηφιδωτού στην Κύπρο σε συνεργασία με το Δήμο Αθηένου, στο Καλλινίκειο Δημοτικό Μουσείο Αθηένου, στις 28, 29 και 30 Σεπτεμβρίου 2012. Το Συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα της Κυπριακής Προεδρίας Συμβουλίου ΕΕ.Στο Συνέδριο θα λάβουν μέρος καλλιτέχνες και ομιλητές από όλες σχεδόν τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από άλλες όπως τις: Αίγυπτος, Βραζιλία, Ιαπωνία, Καναδάς και Ρωσία.Οι παρουσιάσεις του Συνεδρίου θα πραγματοποιηθούν από καταξιωμένους καλλιτέχνες και ειδήμονες στην τέχνη του ψηφιδωτού, με θέματα όπως: το σύγχρονο ψηφιδωτό ως  μορφή τέχνης, ο ρόλος του στην αρχιτεκτονική και το αστικό περιβάλλον και η μετάβαση από το αρχαίο, παραδοσιακό, βυζαντινό στο σύγχρονο ψηφιδωτό. Οι γλώσσες του Συνεδρίου θα είναι η ελληνική και η αγγλική και θα υπάρχει παράλληλη μετάφραση.


Στα πλαίσια του Συνεδρίου, στις 28 Σεπτεμβρίου 2012 και ώρα 7:00 μ.μ. θα εγκαινιαστεί Έκθεση Αφίσας, στην οποία θα λάβουν μέρος οι ψηφοθέτες καλλιτέχνες από το εξωτερικό παρουσιάζοντας τη δουλειά τους. Παράλληλα θα πραγματοποιηθεί Παγκύπρια Έκθεση Ψηφιδωτού (θέμα ελεύθερο) με μοναδικά ψηφιδωτά των Κύπριων ψηφοθετών. Τα εγκαίνια της Έκθεσης θα πραγματοποιηθούν στις 18 Σεπτεμβρίου 2012 και ώρα 8:00 μ.μ. Η Έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2012, όπως επίσης θα είναι ανοιχτή στις 21 και 22 Σεπτεμβρίου, κατά τους εορτασμούς του Πολιούχου Αγίου της Αθηένου, Άγιου Φωκά.


Οι Κύπριοι καλλιτέχνες που επιθυμούν να λάβουν μέρος στην Παγκύπρια Έκθεση Ψηφιδωτού μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή μέχρι τις 31 Ιουλίου 2012, στέλλοντας τη Δήλωση Συμμετοχής (μπορούν να τη βρουν στην ιστοσελίδα www.athienoumuseum.org.cy ή στο Καλλινίκειο Δημοτικό Μουσείο Αθηένου), Βιογραφικό Σημείωμα και φωτογραφία του έργου στην ηλεκτρονική διεύθυνση mosaic2012cy@gmail.com ή στο φαξ 24522333. Τα έργα θα πρέπει να παραδοθούν από τις 25 μέχρι τις 31 Αυγούστου 2012 και ώρα 2:00 μ.μ. στο Καλλινίκειο Δημοτικό Μουσείο Αθηένου (τηλ. 24524002). (Όσοι ενδιαφερόμενοι διαθέτουν καβαλέτο για το στήσιμο του έργου τους στην έκθεση, παρακαλείται όπως το παραδώσουν μαζί με το έργο. Θεωρείται απαραίτητο εάν το έργο έχει κατασκευαστεί σε τσιμέντο).


Επίσης, όλοι οι συμμετέχοντες καλούνται όπως φιλοτεχνήσουν από ένα σύγχρονο ψηφιδωτό διαστάσεων 21 Χ 30 εκ. σε γήινους χρωματισμούς (άσπρο και μπεζ), το οποίο θα αποτελέσει μέρος δύο συνθέσεων. Οι δύο αυτές συνθέσεις θα κατασκευαστούν μόνιμα σε δύο περίοπτα σημεία της κωμόπολης Αθηένου, ως ανάμνηση του 13ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Σύγχρονου Ψηφιδωτού.Με το τέλος του Συνεδρίου, μεταξύ 1 – 5 Οκτωβρίου, οι Κύπριοι Ψηφιδογράφοι θα οργανώσουν σειρά επισκέψεων σε χώρους ειδικού ενδιαφέροντος για τους συμμετέχοντες όπως: αρχαιολογικούς χώρους, αρχαιολογικά μουσεία και χώρους παραγωγής ψηφιδωτών. Η όλη διοργάνωση προβάλλει ανά το παγκόσμιο τον ιστορικό, πολιτισμικό και πολιτιστικό πλούτο της Κύπρου.Κόστος συμμετοχής Συνεδρίου – 45 ευρώ


Κόστος συμμετοχής Έκθεσης – 30 ευρώΧορηγοί:         Δήμος Αθηένου, Σ.Π.Ε. Αθηένου, Εταιρεία Α. Ζορπάς & Υιοί Δημόσια Λτδ, Mosaic Collective


Χορηγοί Επικοινωνίας:      Φιλελεύθερος, ΡΙΚ

print