ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΑΓΕΛΗ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΣΚΥΛΩΝ

Ο Δήμος Έγκωμης, μέσω του Ανώτερου Υγειονομικού Επιθεωρητή του Δήμου, απέστειλε στις 26/5/2017 την ακόλουθη επιστολή στον Αναπληρωτή Διευθυντή Κτηνιατρικών Υπηρεσιών και στον Αστυνομικό Διευθυντή Λευκωσίας:

«Σε συνέχεια περσινών επιστολών μου αναφορικά με την παρουσία αγέλης αδέσποτων σκύλων στην περιοχή Δήμων της Μείζονος Λευκωσίας, επιθυμώ να σας πληροφορήσω ξανά πως μετά την περσινή «σύλληψη» της αγέλης με τεράστια προσπάθεια από το Δήμο Έγκωμης, έχει εμφανιστεί πρόσφατα νέα αγέλη σκύλων από τα κατεχόμενα εντός δημοτικών ορίων Λευκωσίας. Πιστεύουμε ότι  ο χειρισμός αυτού του προβλήματος απαιτεί εξειδικευμένη τεχνογνωσία, την οποία οι Δήμοι δεν διαθέτουν καθώς και ανάλογα μέσα. Ζητάμε με την άμεση ανταπόκριση σας, για συντονισμό, κοινή δράση και συνεργασία. Για το σκοπό αυτό είμαστε στη διάθεση σας».

Όπως έχει διαπιστωθεί από λειτουργούς των Δήμων, οι αγέλες αυτές προέρχονται από τα κατεχόμενα μέσω της νεκρής ζώνης. Υπάρχει, μάλιστα, ενδεχόμενο να γίνονται γεννήσεις σκύλων μέσα στη νεκρή ζώνη και έτσι, σταδιακά, ο αριθμός των αδέσποτων μεγαλώνει. Τα αδέσποτα καταφεύγουν από καιρού εις καιρόν και στις ελεύθερες περιοχές, αναζητώντας προφανώς τροφή.

Η διαχείριση αυτού του εξειδικευμένου θέματος ξεφεύγει από τα στενά νομοθετικά πλαίσια της δράσης των Δήμων σε σχέση με μεμονωμένους αδέσποτους σκύλους, οι οποίοι πιθανόν να έχουν ιδιοκτήτες που διαφεύγουν της προσοχής τους, οπότε στις περιπτώσεις αυτές η επέμβαση των τοπικών Αρχών είναι αναγκαία και γίνεται καθημερινά.

Η παρουσία, όμως, σε δημαρχούμενες περιοχές, αγέλης σκύλων από την νεκρή ζώνη (πέρσι διακινούνταν ομαδικά 10 εύσωμοι σκύλοι), δημιουργεί πολλά προβλήματα. Πέρσι, όταν έγινε η «σύλληψη» της αγέλης διαπιστώθηκε ότι ένας σκύλος ήταν σοβαρά μολυσμένος. Όπως γίνεται αντιληπτό, οι δημοτικοί υπάλληλοι, χωρίς την ανάλογη εκπαίδευση εκτίθενται σε κίνδυνο, στην προσπάθεια τους να προσεγγίσουν αγέλη και να «συλλάβουν» πολλά σκυλιά. Η «σύλληψη» της περσινής αγέλης, σε συνεργασία υπαλλήλων του Δήμου Έγκωμης με λειτουργό του Δήμου Λευκωσίας και ιδιώτη κτηνίατρο, έγινε κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες μέσα από εμφανείς κινδύνους. Οι δυσκολίες εκείνες κατέδειξαν ότι απαιτείται να υπάρχει εξειδικευμένη γνώση ως προς την ακινητοποίηση εύσωμων σκύλων που διακινούνται ομαδικά προκειμένου να «συλληφθούν», να περάσουν από ιατρικές εξετάσεις και να μεταφερθούν ασφαλείς σε καταφύγιο.

Ο Δήμος Έγκωμης αναμένει ότι οι αρμόδιες Κρατικές Αρχές θα αναλάβουν πρωτοβουλία για να διαχειριστούν την όλη κατάσταση, σε συνεργασία ασφαλώς και με τις Τοπικές Αρχές. Το πρόβλημα αυτό επαναφέρει και την ανάγκη να μελετηθεί σοβαρά από το κεντρικό κράτος και η σύσταση Αστυνομίας για ζώα, όπως υπάρχει σε χώρες του εξωτερικού.

print