Αποκαλυπτήρια προτομής του ήρωα Γεώργιου Μελιφρονίδη

 

 

Ως ένδειξη ελάχιστου φόρου τιμής στον ήρωα της τουρκικής εισβολής, Ανθυπολοχαγό Καταδρομών Γεώργιο Μελιφρονίδη, ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Εφέδρων Καταδρομέων, σε συνεργασία με τον Δήμο Έγκωμης, ανήγειρε μνημείο σε δημόσιο χώρο επί της λεωφόρου Ηρώων. Τα αποκαλυπτήρια του μνημείου τέλεσε ο Υπουργός Άμυνας, Χαράλαμπος Πετρίδης μαζί με τον Δήμαρχο Έγκωμης, Ζαχαρία Κυριάκου, σε σεμνή τελετή του διοργανώθηκε την περασμένη Κυριακή.

Η τελετή άρχισε με απόδοση τιμών από άγημα των Καταδρομών, μεταφορά φλόγας από το Άλσος Πεσόντων και Αγνοουμένων Καταδρομέων και επιμνημόσυνη δέηση. Ακολούθησαν χαιρετισμοί από την οικογένεια του ήρωα, συναγωνιστές του ήρωα, τον πρόεδρο του Παγκύπριου Συνδέσμου Εφέδρων Καταδρομέων, τον Δήμαρχο Έγκωμης και τον Υπουργό Άμυνας.

Οι ομιλητές αφού έκαναν αναδρομή στην καταγωγή και την προσωπικότητα του ήρωα, εξήραν το θάρρος και την αυταπάρνησή του κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής του 1974. Ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Εφέδρων Καταδρομέων ανέγνωσε απόσπασμα από το πολεμικό ημερολόγιο της εισβολής, όπου παρουσιάζονταν ανάγλυφα οι τραγικές στιγμές αλλά και η παλληκαριά του Ανθυπολοχαγού Μελιφρονίδη και των συμπολεμιστών του. Ο Υπουργός Άμυνας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ο ήρωας Ανθυπολοχαγός «με πνεύμα αυταπάρνησης και λεβεντιάς έτρεξε πρόθυμα στο καθήκον και στάθηκε απέναντι στον εχθρό δίνοντας τη ζωή του, ως σπονδή στο ιερό θυσιαστήριο της ελευθερίας της πατρίδας μας.» Στον δικό του χαιρετισμό, ο Δήμαρχος Έγκωμης, τόνισε ότι «η θυσία των παλληκαριών αυτών αποτελεί παράδειγμα αντρειοσύνης για την προάσπιση του πάτριου εδάφους και την προστασία των ιερών παρακαταθηκών που μας κληροδότησαν οι πρόγονοί μας.»

Η τελετή ολοκληρώθηκε με κατάθεση στεφάνων και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

 

   

print