ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΛΑΔΕΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΧΡΗΣΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ

(το διπλανό οικόπεδο δεν είναι σκυβαλότοπος)

 

Αγαπητοί δημότες,

Παρά τις κατά καιρούς ενημερώσεις και ανακοινώσεις του Δήμου Έγκωμης, αναφορικά με τον τρόπο διαχείρισης ανακυκλώσιμων υλικών, αχρήστων αντικειμένων και κλαδεμάτων, συνεχίζεται το απαράδεκτο φαινόμενο της παράνομης απόρριψης διαφόρων αντικειμένων σε οικόπεδα και ανοικτούς χώρους, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα Δημόσιας Υγιεινής και Ασφάλειας, αλλά και να επιβαρύνεται σοβαρά το δημοτικό ταμείο, λόγω μεγάλων εξόδων απομάκρυνσης των αντικειμένων.

Πιο κάτω παραθέτουμε, για ακόμη μια φορά, τις επιλογές που υπάρχουν  αναφορικά με τη διαχείριση αχρήστων υλικών και σας καλούμε να συνεργαστείτε:

  • ΠΡΑΣΙΝΑ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ (κλαδέματα, φύλλα, γρασίδι)

Όλα τα πράσινα απορρίμματα πρέπει να συλλέγονται ξεχωριστά, αφού δεν αποτελούν σκύβαλα. Οι δημότες, με βάση τη νομοθεσία, πρέπει να μεταφέρουν τα απορρίμματα αυτά στα Πράσινα Σημεία που δημιούργησε το κράτος. Τα δύο κοντινότερα στην Έγκωμη, είναι (α) Κοκκινοτριμιθιά και (β) Στρόβολος (πίσω από το κατάστημα Leroy & Merlin).

  • ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ

Για τους δημότες οι οποίοι δεν έχουν τα μέσα για να μεταφέρουν από μόνοι τους στα ανωτέρω σημεία τα πράσινα απορρίμματα, ο Δήμος διαθέτει χάρτινες σακούλες, (χωρητικότητας 110 λίτρων) και μέσα σε αυτές τοποθετούνται φύλλα, γρασίδι, μικρά κλαδιά. Οι εν λόγω σακούλες πωλούνται στα γραφεία του Δήμου, προς €2 η κάθε μία. Η συλλογή τους γίνεται από το σπίτι σας με ένα απλό τηλεφώνημα στο Δήμο, χωρίς επιπλέον χρέωση. Για τους δημότες που έχουν μεγάλους όγκους κλαδεμάτων και δεν διαθέτουν μεταφορικό μέσο, ο Δήμος μπορεί να τα  συλλέγει και να τα απομακρύνει, έναντι χρέωσης των εξόδων του. Οι χρεώσεις είναι €50 για μισό φορτηγό και €100 για ολόκληρο φορτηγό. Η βασική χρέωση αφορά την πληρωμή της αδειοδοτημένης ιδιωτικής μονάδας όπου μεταφέρονται τα κλαδέματα.

  • ΟΓΚΩΔΗ ΑΠΟΒΛΗΤΑ / ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ & ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ

Για παλιά έπιπλα που θέλετε να απαλλαγείτε ή για ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές που είναι σε χρησιμοποιήσιμη κατάσταση, μπορείτε να επικοινωνείτε με οργανισμούς επαναχρησιμοποίησης υλικών, για παραλαβή από την οικία σας. Τα αντικείμενα που δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ξανά, θα πρέπει να μεταφέρονται στα Πράσινα Σημεία ή όσον αφορά τις ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές (ΑΗΕΕ), αυτές μπορούν να μεταφερθούν και στο Mall of Engomi, όπου υπάρχει εγκεκριμένο σημείο παράδοσης τέτοιων συσκευών. Στο συγκεκριμένο σημείο, μπορούν να παραδοθούν επίσης λαμπτήρες και φλωρένσες.

  • ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ

Οι υπηρεσίες του Δήμου, μπορούν να απομακρύνουν τα πιο πάνω άχρηστα ογκώδη υλικά που δεν μπορείτε να μεταφέρετε από μόνοι σας, με κόστος €25 για αντικείμενα που μπορούν να μετακινηθούν με διπλοκάμπινο όχημα, €50 για μισό φορτηγό και €100 για ολόκληρο φορτηγό. Επικοινωνείτε τηλεφωνικά με το Δήμο και γίνεται προγραμματισμός για απομάκρυνση. Η βασική χρέωση αφορά την πληρωμή της αδειοδοτημένης ιδιωτικής μονάδας όπου μεταφέρονται τα άχρηστα. 

  • ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΙΜΑ ΥΛΙΚΑ

Η συλλογή των ανακυκλώσιμων υλικών γίνεται από σπίτι σε σπίτι ,κάθε Τετάρτη βράδυ από την εταιρία Green Dot, χωρίς οιαδήποτε χρέωση. Οι δημότες καλούνται να τοποθετούν σε περίοπτη θέση έξωθεν της οικίας τους, χαρτί, PMD (πλαστικά μπουκάλια, μεταλλικές συσκευασίες, χάρτινες συσκευασίες τύπου Tetrapak) μέσα στα ειδικά σακούλια.  Για την ανακύκλωση γυαλιού, υπάρχουν τοποθετημένοι σε διάφορα σημεία του Δήμου, ειδικοί πράσινοι κάδοι τύπου καμπάνα. Για μεγάλες ποσότητες ανακυκλώσιμων υλικών, μπορείτε να επισκέπτεστε και τα πράσινα σημεία.

 

Αγαπητοί δημότες,

Όλοι ζούμε τα προβλήματα που δημιουργούνται από τη μετατροπή οικοπέδων σε σκυβαλότοπους: Τη ρύπανση που προκαλείται, τον πολλαπλασιασμό τρωκτικών, την ακαλαισθησία και την περιβαλλοντική επιβάρυνση. Είναι στο χέρι όλων μας να συνεργαστούμε για να τερματιστούν τα φαινόμενα αυτά.

Καλούμε τους ευσυνείδητους δημότες να μην διστάζουν, ακόμη και ανώνυμα, να ενημερώνουν το Δήμο για οιαδήποτε παρανομία δουν. Ήδη, αρκετοί δημότες, τους οποίους και ευχαριστούμε, επικοινωνούν με το Δήμο για να δώσουν στοιχεία και να βοηθήσουν το Δήμο να καταπολεμήσει την παρανομία.

Ο Δήμος αγωνίζεται καθημερινά με όλα τα μέσα που έχει στη διάθεση του, για την αντιμετώπιση του προβλήματος της παράνομης απόρριψης διαφόρων αντικειμένων στους ανοικτούς χώρους. Η δική σας συνεργασία είναι απαραίτητη.

Τέλος, ο Δήμος επιθυμεί να σας ενημερώσει ότι έχει υποβληθεί προ μηνών αίτημα και έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες αιτήσεις στο κράτος, έτσι ώστε να δημιουργηθεί εντός των δημοτικών ορίων Έγκωμης, Πράσινο Σημείο. Αναμένουμε σύντομα να έχουμε τη σχετική απάντηση από το κράτος.

Για οιαδήποτε απορία επικοινωνείτε με την Υγειονομική Υπηρεσία του Δήμου Έγκωμης, στο τηλέφωνο 22453800.   

 

Ευχαριστούμε για την κατανόηση

ΔΗΜΟΣ ΕΓΚΩΜΗΣ

print