Δήμαρχος Έγκωμης: «Πρέπει επιτέλους όλοι οι δήμοι να τυγχάνουν χρηματοδότησης από την Ευρώπη»

Ο Δήμαρχος Έγκωμης Ζαχαρίας Κυριάκου σε συνέντευξη που παραχώρησε στην aftodioikisi.com.cy προβάλλει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι περιφερειακοί δήμοι, την αναγκαιότητα της εφαρμογής των συμπλεγμάτων υπηρεσιών των δήμων και τη σημασία της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

Διανύουμε μια νέα πενταετία με την επανεκλογή του Νίκου Αναστασιάδη στην προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ποια είναι κατά τη γνώμη σας τα κύρια προβλήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που πρέπει να λυθούν εντός αυτού του χρονικού διαστήματος;

Το μέγα πρόβλημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι η ψήφιση του νέου νόμου περί Τοπικής Αυτοδιοίκησης από τη Βουλή. Η πρόταση της Κυβέρνησης βρίσκεται εδώ και πολλούς μήνες στη Βουλή και θα πρέπει να ξεκινήσει αμέσως η διεργασία, ώστε να καταλήξουμε όλοι από κοινού στο νέο νόμο που θα προνοεί τα συμπλέγματα υπηρεσιών των δήμων. Αυτή είναι η μέγιστη προτεραιότητα. Αν δεν μπορέσουμε να καταλήξουμε με το νέο νόμο, πάρα πολλοί δήμοι δυστυχώς θα βρεθούν αντιμέτωποι με πολλές δυσκολίες και θα σταματήσουν να λειτουργούν ουσιαστικά για τους δημότες.

Άρα θεωρείτε απαραίτητη την ανάπτυξη των συμπλεγμάτων υπηρεσιών;

Θεωρώ πως είναι απολύτως απαραίτητη. Τα συμπλέγματα υπηρεσιών των δήμων είναι ύψιστη προτεραιότητα, για να προσφέρουμε τόσο καλύτερες όσο και φθηνότερες υπηρεσίες στο κοινό.

Ο θεσμός των έξυπνων πόλεων εφαρμόζεται με επιτυχία σε αρκετές ευρωπαϊκές πόλεις. Με ποιο τρόπο πιστεύετε ότι η τεχνολογία θα βελτιώσει τον τρόπο ζωής των δημοτών;

Σίγουρα η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει στον τρόπο εξυπηρέτησης των δημοτών. Είναι όμως σε συνάρτηση με την οικονομική δυνατότητα των δήμων. Επειδή μέχρι σήμερα η οικονομία των δήμων είναι σε δύσκολη θέση εξαιτίας των περικοπών που επιβλήθηκαν το 2013, θα πρέπει να βρεθούν οι αναγκαίοι πόροι για τη χρηματοδότηση καινοτόμων ιδεών. Εννοείται πως πάντα είμαστε ανοικτή σε συζητήσεις που αφορούν καινοτόμες ιδέες.

«Η ηλεκτρονική διακυβέρνηση πρέπει να γίνει θεσμός.»

Με τεχνολογικούς όρους, ποιο είναι αυτό που χρειάζεται περισσότερο ο Δήμος Έγκωμης;

Αυτό που χρειάζονται περισσότερο οι δήμοι γενικότερα, είναι η ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Η ηλεκτρονική διακυβέρνηση πρέπει να γίνει θεσμός. Είμαστε σε ένα στάδιο μελέτης, πρέπει να προωθηθεί και να υλοποιηθεί. Είναι μια σημαντική παράμετρος που θα εκσυγχρονίσει αρκετά τους δήμους.

Αυτό στο οποίο πρέπει να εφιστήσουμε την προσοχή όλοι οι δήμοι, είναι τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά προγράμματα. Ανέρχονται σε πολλά εκατομμύρια ευρώ.

«Οι περιφερειακοί δήμοι έχουν μείνει εκτός.»

Αυτά τα ευρωπαϊκά προγράμματα διανέμονται μέσω του Γραφείου Προγραμματισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας μόνο στους κεντρικούς δήμους και τις αγροτικές κοινότητες. Οι περιφερειακοί δήμοι έχουν μείνει εκτός. Αυτό είναι ένα τεράστιο πρόβλημα για εμάς τους περιφερειακούς δήμους και το έχουμε θέσει έντονα στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είναι ένα αίτημα που έχουν πολλοί δήμοι και πρέπει επιτέλους όλοι οι δήμοι να τυγχάνουν χρηματοδότησης από τα αυτά τα προγράμματα για να μπορούν να προβαίνουν σε έργα ανάπτυξης. Όταν θέσαμε το συγκεκριμένο ζήτημα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πριν από 3 μήνες, το είδε θετικά και αναμένουμε να υλοποιηθεί η υπόσχεση του.

Όσον αφορά στο δικό σας δήμο, έχουμε δει την υπογραφή των συμβολαίων για ανακατασκευή της λεωφόρου Λυκαβηττού. Υπάρχουν παρόμοιοι σχεδιασμοί για το μέλλον;

Αυτή την πενταετία θα δώσουμε βάρος στη βελτίωση των υποδομών της πόλης με οδικά και αντιπλημμυρικά έργα. Και τα δύο σχέδια έχουν αρχίσει να υλοποιούνται, αφού ξεκινήσαμε με την επιδιόρθωση οδικών αρτηριών. Το έργο της λεωφόρου Λυκαβηττού είναι πολύ σημαντικό για το Δήμο μας. Οι εργασίες για ανακατασκευή της λεωφόρου ξεκινούν στα τέλη Φεβρουαρίου. Στα πλάνα είναι επίσης η βελτίωση και άλλων οδικών αξόνων και σύντομα θα βγούμε σε προσφορές για την επιλογή εργολάβου, ο οποίος θα εκτελέσει σειρά αντιπλημμυρικών έργων για να καλύψουμε προβλήματα παλαιών ετών.

Ποιο μήνυμα θέλετε να δώσετε στους δημότες σας;

Ζητούμε τη συνεργασία των δημοτών μας με τις δημοτικές αρχές στην αντιμετώπιση καθημερινών προβλημάτων, όπως το κυκλοφοριακό πρόβλημα με την παράνομη και ανεξέλεγκτη στάθμευση και η μόλυνση του περιβάλλοντος με την ρίψη σκυβάλων και αποβλήτων σε χώρους που δεν επιτρέπεται. Οι δημότες δεν πρέπει να δείχνουν ασυνέπεια στις οδηγίες του Δήμου. Αυτά τα καθημερινά προβλήματα απαιτούν τη συνεργασία των δημοτών.

Πηγή: www.aftodioikisi.com.cy

print