Κτίζοντας τη νέα Τοπική Αυτοδιοίκηση της Κύπρου

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΕΓΚΩΜΗΣ

Ο Δήμος Έγκωμης διοργάνωσε την Παρασκευή 28 Απριλίου 2023 στην αίθουσα UNESCO του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Συνέδριο με τίτλο «Κτίζοντας τη νέα Τοπική Αυτοδιοίκηση της Κύπρου» με τη συμμετοχή των Ελλαδικών Δήμων Εορδαίας, Ιθάκης, Χανίων και Καρπενησίου, με τους οποίους είναι διδυμοποιημένος. Χαιρετισμούς στο συνέδριο απηύθυναν ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Κ. Ιωάννου (μέσω του Γενικού Διευθυντή κ. Κ. Κωνσταντίνου) και ο πρέσβης της Ελλάδος κ. Ι. Παπαμελετίου. Επίσης χαιρέτισαν η Ένωση Δήμων δια του αντιπροέδρου της κ. Αντωνίου, η Ένωση Κοινοτήτων δια του προέδρου της κ. Κιτρομηλίδη, ο Γενικός Διευθυντής της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας κ. Ι. Καραγιάννης και ο πρόεδρος του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, καθηγητής Νίκος Καρτακούλλης.

Το συνέδριο υλοποιήθηκε στο πλαίσιο των Πρωτοκόλλων Συνεργασίας που υπογράφηκαν από το Δήμο Έγκωμης και τους τέσσερις Ελλαδικούς Δήμους. Οι Δήμαρχοι των 4 φιλοξενούμενων Δήμων μετέφεραν τις εμπειρίες τους από τη μεταρρύθμιση στην Ελλάδα, τις συνενώσεις Δήμων και υπηρεσιών και μίλησαν για τις δυσκολίες που συνάντησαν και πώς αυτές έγινε κατορθωτό να αντιμετωπιστούν. Παράλληλα, ο Πρώτος Διοικητικός Λειτουργός του Υπ. Εσωτερικών κ. Αντώνης Οικονομίδης επεξήγησε τον προγραμματισμό της Μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Κύπρο και πώς αυτός θα ολοκληρωθεί εντός του επόμενου έτους.

Ανοίγοντας τις εργασίες του συνεδρίου ο Δήμαρχος Έγκωμης Ζαχαρίας Κυριάκου τόνισε ότι το στοίχημα της μεταρρύθμισης είναι ένα και μοναδικό: Μέσα από τα νέα σχήματα που θα προκύψουν, οι πολίτες να λαμβάνουν πιο ποιοτικές υπηρεσίες, με χαμηλότερο τιμολόγιο. «Ως Δήμος Έγκωμης, είπε ο κ. Κυριάκου, αφουγκραζόμαστε την κοινή αγωνία για το μέλλον της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και η διοργάνωση αυτού του επίκαιρου συνεδρίου, αναμένουμε ότι θα στείλει τα ανάλογα μηνύματα σε κάθε εμπλεκόμενο φορέα, ώστε η μεταρρυθμιστική πορεία να ολοκληρωθεί σωστά σε 13 μήνες, με την συνένωση Δήμων και Κοινοτήτων και τη λειτουργία Επαρχιακών Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι οποίοι θα επιφορτισθούν με πάρα πολύ σημαντικά καθήκοντα. Μέσα από το βήμα που προσφέρουμε σήμερα, ευελπιστούμε ότι όλοι θα εξέλθουμε πιο φωτισμένοι και πιο επαρκείς για να επιλύσουμε δύσκολα προβλήματα που βρίσκονται ενώπιον μας».

Μετά τη συζήτηση μεταξύ των συνέδρων, εγκρίθηκε το ακόλουθο ψήφισμα:

«Έχει παρέλθει ένας χρόνος από τη ψήφιση των νομοθεσιών που διέπουν τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με τη συνένωση Δήμων/ Κοινοτήτων και τη δημιουργία Επαρχιακών Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Απομένει ένας χρόνος για την εφαρμογή των νέων νομοθεσιών. Η εκλογή των νέων δημοτικών συμβουλίων το Μάιο του 2024 δεν θα συνοδευθεί με οιαδήποτε περίοδο χάριτος διότι από την πρώτη μέρα θα πρέπει να εφαρμοσθούν σημαντικές νέες νομοθετικές πρόνοιες, που θ’ αλλάξουν το υφιστάμενο σύστημα λειτουργίας δήμων και κοινοτήτων.  Προστίθενται πολλές νέες υποχρεώσεις και καθήκοντα, με τη λειτουργία δημοτικών διαμερισμάτων και εκχώρηση πολύ σημαντικών δράσεων στους Επαρχιακούς Οργανισμούς  Αυτοδιοίκησης.

Υπό το φως αυτών των διαπιστώσεων, το συνέδριο:

  • Καλεί σε εντατικοποίηση των προσπαθειών όλων των εμπλεκόμενων φορέων, μέσα από αυστηρό προγραμματισμό, για τη σωστή υλοποίηση όλων των εκ των νόμων προβλεπόμενων υποχρεώσεων των Συμβουλίων Κοινών Υποθέσεων.
  • Επισημαίνει ότι η οιαδήποτε ολιγωρία ή αναβλητικότητα, θα έχει πολύ αρνητικές συνέπειες στο να κερδηθεί το στοίχημα της μεταρρύθμισης, που είναι η προσφορά ποιοτικότερων υπηρεσιών στους δημότες, με πιο χαμηλό τιμολόγιο.
  • Προτρέπει τη Βουλή που θα κληθεί εντός των ημερών να προβεί σε ψήφιση τροποποιητικών ρυθμίσεων, να μη αλλοιώσει την ήδη ψηφισθείσα κεντρική φιλοσοφία της μεταρρύθμισης αλλά να ρυθμίσει θέματα που άπτονται της καλύτερης λειτουργικότητας των νέων Δήμων που θα δημιουργηθούν.
  • Ζητά από τους πολίτες να στηρίξουν τη μεταρρύθμιση, γιατί η δική τους αποδοχή και θετική ανταπόκριση είναι καθοριστικής σημασίας για επιτυχή λειτουργία των νέων Δήμων και δημοτικών διαμερισμάτων».

Το συνέδριο εκφράζει την ευαρέσκειά του γιατί οι 4 Δήμαρχοι από την Ελλάδα μετέφεραν στο συνέδριο την ικανοποίησή τους γιατί οι συνενώνεις Δήμων στην Ελλάδα μακροπρόθεσμα έχουν αποβεί προς όφελος των πολιτών.

 

ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΕΓΚΩΜΗΣ

28 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2023

print