Σειρά επαφών είχε στη Μόσχα αντιπροσωπεία του Δήμου Έγκωμης

Σημαντικές επαφές είχε στη Μόσχα αντιπροσωπεία του Δήμου Έγκωμης. Η επίσκεψη έγινε στο πλαίσιο του πρωτοκόλλου φιλίας και συνεργασίας που υπέγραψαν το 2008 οι Δήμοι Έγκωμης και Άρμπατ Μόσχας. Την αντιπροσωπεία του Δήμου Έγκωμης που φιλοξενήθηκε στη Μόσχα αποτελούσαν ο Δήμαρχος Ζαχαρίας Κυριάκου, o πρόεδρος της Επιτροπής Νεολαίας, Φιλοξενίας και Αθλητισμού του Δήμου Έγκωμης κ. Παύλος Παύλου, τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Κώστας Λύμπουρας και Μαρία Χαραλάμπους Κουττούκη και ομάδα γιατρών που διαμένουν στην  Έγκωμη ή δραστηριοποιούνται στην Έγκωμη και οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν χρήσιμες επαφές και ν’ ανταλλάξουν εμπειρίες με Ρώσους συναδέλφους τους. Την ομάδα των γιατρών αποτελούσαν οι Πέτρος Παπαπέτρου, Μάριος Παιδονόμου, Ανδρέας Πίπης, Έλενα Ευαγγελάκη, Δέσποινα Παυλίδου, Παναγιώτης Κερίμης και Αναστασία Μαυρομμάτη.

Κατά την επίσκεψη, έγινε επίσημη υποδοχή στο Δήμο Άρμπατ και επαναβεβαιώθηκαν οι πρόνοιες του πρωτοκόλλου συνεργασίας, η οποία σταδιακά θα επεκταθεί και σε νέους τομείς, όπως Παιδεία, Πολιτισμός, Αθλητισμός. Ο επικεφαλής της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Άρμπατ κ. Μαξίμ Ντεριούγκιν και ο Δήμαρχος Έγκωμης τόνισαν ότι οι οργανωμένες ανταλλαγές επαγγελματικών ομάδων, συμβάλλουν πρακτικά στην προώθηση της φιλίας και συνεργασίας καθώς και στην απόκτηση σημαντικών επαγγελματικών εμπειριών, σε διάφορους τομείς.

Η κυπριακή αντιπροσωπεία είχε την τιμή να φιλοξενηθεί στο κεντρικό, νεότευκτο κτήριο της Δούμας (Βουλής) της Μόσχας και να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δούμας κ. Αλεξέι Σιαποσνίκοφ και τη βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος «Ενωμένη Ρωσία» κα Βέρα Σάστινα. Ο Δήμαρχος Έγκωμης αναφέρθηκε στους στενούς διαχρονικούς δεσμούς φιλίας Κύπρου – Ρωσίας και ευχαρίστησε για τη σταθερή θέση της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη, σε σχέση με το Κυπριακό. Σε ιδιαίτερο φιλικό κλίμα η κα Βέρα Σάστινα παρέθεσε γεύμα στο κτήριο της Δούμας στην Κυπριακή αντιπροσωπεία.

Ιδιαίτερα επωφελείς ήταν οι επαφές της ομάδας Κυπρίων γιατρών. Ξεναγήθηκαν και ενημερώθηκαν για το άρτιο δίκτυο λειτουργίας του συστήματος ασθενοφόρων Μόσχας (1204 συνολικά) σε κλήσεις επειγόντων περιστατικών. Όλες οι κλήσεις καταλήγουν σε κεντρικό κτήριο στη Μόσχα και από εκεί διοχετεύονται ηλεκτρονικά σε 59 σταθμούς ασθενοφόρων σε όλη τη Μόσχα. Ασθενοφόρο επανδρωμένο με γιατρό και νοσηλευτή εντός 12 λεπτών καταφθάνει στο σημείο όπου απαιτείται να παρασχεθεί ιατρική βοήθεια. Οι Κύπριοι γιατροί ξεναγήθηκαν επίσης στο πολυόροφο νοσοκομείο των βετεράνων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και ενημερώθηκαν από τη βουλευτή κα Σάστινα, που είναι διευθύντρια του νοσοκομείου, για τον τρόπο λειτουργίας του.

Η κυπριακή αντιπροσωπεία κατά την παραμονή της στη Μόσχα είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με τον υπεύθυνο του τομέα Εμπορίου της κυβέρνησης της Μόσχας κ. Αρτούρ Νικίτιουκ καθώς και με τον πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Ρωσική Ομοσπονδία κ. Λεωνίδα Μαρκίδη.

Η όλη φιλοξενία της οποίας έτυχε η Κυπριακή αντιπροσωπεία, με επισκέψεις και στα πιο σημαντικά αξιοθέατα της Μόσχας, ήταν ιδιαίτερα φιλική και εγκάρδια και ο Δήμαρχος Έγκωμης εκ μέρους όλης της αντιπροσωπείας, εξέφρασε θερμές ευχαριστίες.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Μάιο είχε φιλοξενηθεί από το Δήμο Έγκωμης παρόμοια αντιπροσωπεία από το Δήμο Άρμπατ.

Ο Δήμαρχος Έγκωμης, Ζαχαρίας Κυριάκου. με τον Πρέσβη της Κύπρου στη Μόσχα, Λεωνίδα Μαρκίδη

Ο Δήμαρχος Έγκωμης, Ζαχαρίας Κυριάκου, με τη βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος «Ενωμένη Ρωσία», Βέρα Σάστινα

Ο Δήμαρχος Έγκωμης, Ζαχαρίας Κυριάκου, με τον Δήμαρχο Arbat Μόσχας, Μαξίμ Ντεριούγκιν

Ο Δήμαρχος Έγκωμης, Ζαχαρίας Κυριάκου, με τον Πρόεδρο της Δούμας της Μόσχας, Αλεξέι Σιαποσνίκοφ

Η κυπριακή αποστολή στο κτήριο της Δούμας της Μόσχας

Η κυπριακή αποστολή έξω από το Δημαρχείο Arbat Μόσχας

Οι εκπρόσωποι του Δήμου Έγκωμης στη διάρκεια των επίσημων συνομιλιών.

print