ΤΕΛΗ ΑΠΟΚΟΜΙΔΗΣ ΣΚΥΒΑΛΩΝ 2019

Αγαπητοί δημότες,

Θεωρούμε αναγκαίο να σας ενημερώσουμε για τα τέλη αποκομιδής σκυβάλων, τα οποία είναι ανταποδοτικά και επιβάλλονται από τους Δήμους για τις παρεχόμενες υπηρεσίες συλλογής και διαχείρισης των σκυβάλων και για τον οδοκαθαρισμό της πόλης μας.

Όπως είναι γνωστό, το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, έχει υιοθετήσει τις Ευρωπαϊκές πρόνοιες για το κλείσιμο των χωματερών και δημιουργία Χώρων Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ), κάτι που θα ωφελήσει το φυσικό μας περιβάλλον και κατ’ επέκταση όλους εμάς και τις μελλοντικές γενιές. Η απόφαση αυτή προνοεί το κλείσιμο του σκυβαλότοπου του Κοτσιάτη και τη μεταφορά των σκυβάλων του Δήμου Έγκωμης στο ΧΥΤΥ Κόσιης. Το κλείσιμο Κοτσιάτη τον περασμένο Οκτώβρη και η λειτουργία ΧΥΤΥ Κόσιης, αύξησε κατακόρυφα το κόστος διαχείρισης των σκυβάλων και το πρόσθετο κόστος που προέκυψε καλούνται να απορροφήσουν οι Δήμοι. Αναφέρεται ενδεικτικά ότι η απόρριψη των σκυβάλων στον Κοτσιάτη στοίχιζε στο Δήμο 7 ευρώ τον τόνο, ενώ στο ΧΥΤΥ Κόσιης στοιχίζει 40 ευρώ τον τόνο. Έχουμε εξαπλασιασμό του ετήσιου κόστους για το Δήμο. Αυτό το σημαντικό πρόσθετο κόστος είναι άμεσο και ο Δήμος μας, όπως και οι άλλοι Δήμοι,  αδυνατεί να το απορροφήσει, ειδικά όταν τα τελευταία 7 χρόνια έχει μειωθεί η κρατική χορηγία προς τους Δήμους κατά 40%.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Έγκωμης ύστερα από σοβαρό προβληματισμό και με γνώμονα να διασφαλίσει την απρόσκοπτη λειτουργία της υπηρεσίας αποκομιδής σκυβάλων, αποφάσισε ομόφωνα όπως προχωρήσει σε αύξηση των τελών αποκομιδής σκυβάλων για το 2019 κατά 7% στα οικιστικά υποστατικά και κατά 5% στα εμπορικά υποστατικά,  ώστε να καλυφθεί μέρος του πρόσθετου κόστους που δημιουργείται στην υπηρεσία από τη συγκεκριμένη πολιτική του κράτους. Σημειώνεται ότι με απόφαση της Βουλής οι Δήμοι θα μπορούσαν να επιβάλουν ετήσια αύξηση μέχρι και 14%.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, για τους οικονομικά ασθενέστερους συμπολίτες μας ισχύουν εκπτώσεις. Αν είστε δικαιούχος μπορείτε να ζητήσετε γραπτώς να τύχετε έκπτωσης μέχρι την 31η Οκτωβρίου 2019. (Ιδέ όπισθεν κριτήρια εκπτώσεων).

Ως τελευταία ημερομηνία πληρωμής του τέλους αποκομιδής σκυβάλων έχει οριστεί η Τρίτη, 3 Δεκεμβρίου 2019. Μετά την πιο πάνω ημερομηνία θα επιβάλλεται η από το νόμο προβλεπόμενη επιβάρυνση.

Είμαστε βέβαιοι ότι θα έχουμε την κατανόηση και συνεργασία σας.

Με τους φιλικούς χαιρετισμούς μας,

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΓΚΩΜΗΣ

  

ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΚΠΤΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΕΛΗ ΣΚΥΒΑΛΩΝ 2019

Α)    ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ

  • Με μηνιαίες συνολικές συντάξεις και των δύο συζύγων (σύνταξη λόγω αφυπηρέτησης, σύνταξη Κοινωνικών Ασφαλίσεων κλπ) από €0-500, θα επιβάλλεται τέλος €20.( Εάν διαμένουν με παιδιά ή άλλα συγγενικά πρόσωπα, θα συμψηφίζεται το συνολικό εισόδημα της οικογένειας).
  • Με μηνιαίες συνολικές συντάξεις και των δύο συζύγων (σύνταξη λόγω αφυπηρέτησης, σύνταξη Κοινωνικών Ασφαλίσεων κλπ) από €501 μέχρι €700 (συμπεριλαμβανομένων) θα επιβάλλεται τέλος €35.
  • Με μηνιαίες συνολικές συντάξεις και των δύο συζύγων (σύνταξη λόγω αφυπηρέτησης, σύνταξη Κοινωνικών Ασφαλίσεων κλπ) από €701 μέχρι €900 θα επιβάλλεται τέλος €55.

           Β)   ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΙ 

  • Μείωση 25% στην κατηγορία πολύτεκνης οικογένειας. Δικαιούχοι θα είναι οικογένειες που λαμβάνουν κρατικό επίδομα (Ν/314/87) τουλάχιστον για τα δύο παιδιά της οικογένειας, προσκομίζοντας τη βεβαίωση κρατικού επιδόματος, καθώς επίσης και την κάρτα πολυτέκνων του τρέχοντος έτους.

           Γ)   ΦΟΙΤΗΤΕΣ 

  • Με πλήρη φοίτηση σε Πανεπιστήμιο (να προσκομίζεται βεβαίωση πλήρους φοίτησης από το Πανεπιστήμιο για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος). Μείωση 20% νοουμένου ότι δεν διαμένουν με τους γονείς τους.

           Δ)   ΜΟΝΟΓΟΝΕΪΚΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ 

  • Μείωση 25% σε μονογονεϊκές οικογένειες (άνδρα/γυναίκα) με κηδεμονία παιδιά ή/και χήρες/οι, με κηδεμονία παιδιών, που λαμβάνουν το επίδομα τέκνου και με μηνιαίο εισοδηματικό κριτήριο (ακάθαρτο μηνιαίο μισθό) μέχρι €1,500.

          Ε)    ΔΥΣΠΡΑΓΟΥΣΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ

  • α) Δύο γονείς που λαμβάνουν το Ε.Ε.Ε με ένα ανήλικο παιδί 30% έκπτωση.
  • β) Δύο γονείς που λαμβάνουν το Ε.Ε.Ε. με δύο ανήλικα παιδιά 50% έκπτωση.

 

Για οιεσδήποτε απορίες/ερωτήσεις

Επικοινωνήστε με το Δήμο Έγκωμης στο τηλ. 22453800 (φ/δι Λοΐζου Κυριάκου)

ΔΗΜΟΣ ΕΓΚΩΜΗΣ

print