Το Δημοτικό Συμβούλιο Έγκωμης ενημέρωσε και άκουσε τους δημότες

ΠΑΝΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΕΓΚΩΜΗΣ

Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 6 Μαρτίου η ετήσια Πανδημοτική Συγκέντρωση του Δήμου Έγκωμης, κατά τη διάρκεια της οποίας έγινε απολογισμός δράσης του 2016 και κατατέθηκε ο προγραμματισμός για τη νέα πενταετία (2017-2021).

Ο Δήμαρχος Έγκωμης, Ζαχαρίας Κυριάκου, αφού παρουσίασε τα μέλη του νέου Δημοτικού Συμβουλίου, έκανε εκτενή αναφορά σε όλους τους τομείς δράσης του Δήμου, τονίζοντας ότι κατευθυντήριος άξονας των ενεργειών του είναι η διαφάνεια και η ενημέρωση του δημότη.

Ο κ. Κυριάκου αφού αναφέρθηκε στον προϋπολογισμό του Δήμου, τις οικονομικές δυσκολίες των τελευταίων ετών λόγω μνημονίου και τις υποχρεώσεις των αρμόδιων κυβερνητικών τμημάτων, τόνισε ότι με μεθοδική εργασία και προσεκτικά βήματα, ο Δήμος Έγκωμης έχει εξυπηρετήσει ανελλιπώς όλες τις δόσεις των δανείων του και είναι έτοιμος να υλοποιήσει σημαντικά έργα στο Δήμο προς όφελος των δημοτών. Ενδεικτικά αναφέρθηκε στη μείωση του χρέους την τελευταία πενταετία από 3,2 εκατομμύρια ευρώ στο 1 εκατομμύριο, γεγονός που επιτρέπει τον σχεδιασμό για τη νέα πενταετία με πολύ καλύτερες συνθήκες και ευνοϊκότερες προοπτικές.

Στη λογοδοσία του ο Δήμαρχος Έγκωμης αναφέρθηκε συνοπτικά στα ακόλουθα κεφάλαια, που αποτελούν κύριους άξονες της νέας πενταετίας:

  • Ολοκλήρωση σειράς αντιπλημμυρικών έργων σε διάφορες περιοχές. Διάθεση 1,5 εκατομμυρίου ευρώ από το κράτος για σειρά αντιπλημμυρικών έργων.
  • Περαιτέρω οδικές επιδιορθώσεις ή και ριζική επάλειψη βασικών οδικών κόμβων (π.χ. λεωφ. Λυκαβηττού), επιδιόρθωση πεζοδρομίων.
  • Αύξηση των κονδυλίων για θέματα καθαριότητας και πρασίνου.
  • Ενίσχυση των πάρκων με παιδικά παιχνίδια ή και όργανα άθλησης.
  • Ενεργοποίηση των διαδικασιών για την ανέγερση του Πολυδύναμου Κέντρου που στοχεύει στην αναβάθμιση των προγραμμάτων για την Τρίτη ηλικία και τα παιδιά.
  • Συνέχιση πολιτιστικών/κοινωνικών/αθλητικών προγραμμάτων με κύρια έμφαση την περαιτέρω ενεργοποίηση δράσεων για τη νεολαία.
  • Περαιτέρω ενδυνάμωση του Κινήματος Εθελοντισμού/Παρατηρητών, που αριθμεί σήμερα 3.000 μέλη.
  • Διεκδίκηση από το κράτος χώρου στη Διεθνή Κρατική Έκθεση για δημιουργία πολυθεματικού πάρκου.
  • Επαναφορά στο κράτος του Τοπικού Σχεδίου Έγκωμης, για ανάπλαση του ιστορικού πυρήνα.

Ο Δήμαρχος έκανε ιδιαίτερη αναφορά σε θέματα καθαριότητας και κάλεσε για μια ακόμη φορά τους δημότες να τηρούν σχολαστικά το ετήσιο πρόγραμμα περισυλλογής κλαδεμάτων και να μην απορρίπτουν ανεξέλεγκτα σε ανοικτούς χώρους, πάσης φύσεως άχρηστα.

Κατά τη διάρκεια της Πανδημοτικής ο Δήμαρχος ενημέρωσε και για τις διεργασίες Μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που θα οδηγήσει σε ριζικές αλλαγές και συμπλεγματοποίηση των Δήμων, με στόχο την παροχή ποιοτικότερων και φθηνότερων υπηρεσιών στους δημότες.

Μετά την ενημέρωση από το Δήμαρχο, ακολούθησε γόνιμος διάλογος με τους δημότες, οι οποίοι υπέβαλαν σωρεία ερωτήσεων και κατέθεσαν εισηγήσεις για θέματα που απασχολούν τον Δήμο Έγκωμης.

print