Το διπλανό σου οικόπεδο δεν αποτελεί σκυβαλότοπο

Ο Δήμος Έγκωμης ανακοινώνει ότι ολοκληρώνεται αυτή τη βδομάδα ο καθαρισμός οικοπέδων από την άγρια βλάστηση. Όπως είναι γνωστό, τα τελευταία δύο χρόνια ο καθαρισμός της άγριας βλάστησης από τους Δήμους γίνεται με τεμαχιστή/ καταστροφέα και όχι με εκρίζωση εξαιτίας του κλεισίματος σκυβαλότοπου Κοτσιάτη,  όπου δεν μπορεί να μεταφέρεται η άγρια βλάστηση αλλά και συμφώνως αρμόδιων οδηγιών για αποφυγή σκόνης από εκριζώσεις και για προστασία του αέρα.

Μετά τους καθαρισμούς της άγριας βλάστησης, σε αρκετά οικόπεδα υπάρχουν, δυστυχώς, σωροί από πάσης φύσεως άχρηστα υλικά και κλαδέματα, που παράνομα και κατά συρροή απορρίπτονται από δημότες και τα οποία επιβαρύνουν το περιβάλλον και τη δημόσια υγιεινή. Αντί να μεταφέρονται από τους δημότες στα πράσινα σημεία ή αντί να ενημερώνουν έγκαιρα το Δήμο για να απομακρύνει τα άχρηστα τους έναντι σχετικής χρέωσης που αντιπροσωπεύει τα έξοδα απομάκρυνσης, ασυνείδητοι πετάνε εν κρυπτώ ό,τι ξεσκαρτάρουν από το σπίτι τους και στη συνέχεια, με θράσος, κατηγορούν το Δήμο  προσπερνώντας τις δικές τους ευθύνες. Το πως πρέπει να γίνεται η διαχείριση όλων αυτών των άχρηστων υλικών, από τους δημότες, έχει επεξηγηθεί εκ νέου από το Δήμο με νέα ειδική επιστολή που στάληκε αρχές του 2020 σε όλα τα υποστατικά, αλλά δυστυχώς εξακολουθούν να εκδηλώνονται παρανομίες. Για πολλοστή φορά τονίζεται ότι το διπλανό οικόπεδο δεν αποτελεί σκυβαλότοπο. Οι υπηρεσίες του Δήμου επιβάλλουν εξώδικα όταν εντοπιστούν οι παρανομούντες. Ορθόν είναι να ενημερώνεται ο Δήμος όταν περιέλθουν στην αντίληψη των δημοτών τέτοιες ανεπίτρεπτες συμπεριφορές.

Όλοι οι σωροί άχρηστων υλικών που έχουν συσσωρευθεί θα απομακρυνθούν έναντι πολύ μεγάλου κόστους, που υπολογίζεται ν’ ανέλθει στις 40 χιλιάδες ευρώ. Ο Δήμος πληρώνει μεγάλα ποσά στην ιδιωτική αδειοδοτημένη μονάδα που δέχεται σύμμικτα άχρηστα υλικά, ενώ τα κλαδέματα μεταφέρονται επίσης στην ιδιωτική αδειδοτημένη μονάδα, επειδή ο διαχειριστής των πράσινων σημείων έκλεισε παράνομα τις πόρτες στα Δημαρχεία μείζονος Λευκωσίας, παραβιάζοντας το συμβόλαιο που έχει υπογράψει με το υπουργείο Γεωργίας.

Η κατάσταση σε όλους τους Δήμους από την ανεξέλεγκτη απόρριψη άχρηστων υλικών θα απασχολήσει εκ νέου το κλιμάκιο Δημάρχων Μείζονος Λευκωσίας στη διάρκεια συνεδρίας που ορίστηκε για την Παρασκευή 19 Ιουνίου.

ΔΗΜΟΣ ΕΓΚΩΜΗΣ
16/6/20

print