Η Δημοτική Χορωδία Έγκωμης δημιουργήθηκε τον Οκτώβριο του 1993, με πρωτοβουλία της μουσικού Μαρίας Κουτσουπίδου και συνεχίζει απρόσκοπτα τη λειτουργία της υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Λοΐζου μέχρι σήμερα. Βασικοί στόχοι και μέλημά της είναι η διατήρηση του υψηλού εθνικού φρονήματος του Κυπριακού Ελληνισμού μέσω της μουσικής τέχνης, της κυπριακής μουσικής παράδοσης και η προβολή κάθε είδους σοβαρής και ποιοτικής μουσικής στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου.

Η Χορωδία δίνει τον ιδιαίτερο τόνο της σε θρησκευτικές, εθνικές, κοινωνικές, φιλανθρωπικές και άλλες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, που οργανώνει ο Δήμος Έγκωμης και άλλοι πολιτιστικοί φορείς σ την Κύπρο. Εκτιμώντας την καλλιτεχνική πορεία και προσπάθεια της Χορωδίας την φιλοξένησαν αρκετές φορές τοπικοί και ξένοι τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί σταθμοί. Δεν είναι λίγες οι φορές που η Χορωδία του Δήμου Έγκωμης συνεργάστηκε με το Ραδιόφωνο και την Τηλεόραση του Ρ.Ι.Κ σε διάφορα προγράμματα καθώς επίσης και με την Στρατιωτική Μουσική της Εθνικής Φρουράς (ΣΜΕΦ).

Η καλλιτεχνική δραστηριότητα της Χορωδίας πέρασε και στον ελλαδικό χώρο. Τον Ιούλιο του 1995 έδωσε συναυλίες στο νησί της Ρόδου που συνοδευόταν από λόγο και εικόνα. Ένα χρόνο αργότερα, το 1996 στάθηκε συμπαραστάτης και ενισχυτής του πνεύματος των αντικατοχικών εκδηλώσεων που οργανώθηκαν στο Λονδίνο από την Εθνική Ομοσπονδία Μεγάλης Βρετανίας.

Τον Ιούνιο του 1998 κατέγραψε σε ψηφιακό δίσκο μέρος του ρεπερτορίου της «Μελογραφία», και τον Ιούνιο του 1999 έδωσε με επιτυχία συναυλίες στη Σαντορίνη και στο αρχαίο θέατρο του Γυθείου στο πλαίσιο πολιτιστικών ανταλλαγών.

Τον Ιούνιο του 2000 οργάνωσε κονσέρτο αφιερωμένο στον Μίκη Θεοδωράκη σε συνεργασία με τη Χορωδία του Δήμου Λακατάμιας. Ένα μήνα αργότερα, Ιούλιο του 2000, είχε επιτυχή συμμετοχή στο 18ο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Πρέβεζας.

Τον Νοέμβριο του 2001, ύστερα από πρόσκληση του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, η Χορωδία συμμετέχει στο 17ο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, τα γνωστά Δημήτρια, με μεγάλη επιτυχία.

Τον Ιούλιο του 2002, η Χορωδία του Δήμου Έγκωμης πήρε παμψηφεί το βραβείο καλύτερης ερμηνείας παραδοσιακής μουσικής της χώρας της στο 19ο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ του Νις Γιουγκοσκλαβίας.

Στο πλαίσιο αυτής της μεγάλης χορωδιακής συνάντησης στην οποία πήραν μέρος χορωδίες Βαλκανικών χωρών, μεταξύ των οποίων της Ελλάδας και Τουρκίας, λειτούργησαν εργαστήρια μουσικής όπου η μαέστρος της χορωδίας Μαρία Κουτσουπίδου, συνεργάστηκε με τη χορωδία της Τουρκικής Κρατικής Ραδιοφωνίας – Τηλεόρασης. Η Χορωδία Δήμου Έγκωμης μαζί με τη Γυναικεία Χορωδία Σόφιας, τη Χορωδία του Πανεπιστημίου του Νις και τη Συμφωνική Ορχήστρα Νις, έδωσαν κονσέρτο με έργα Μπετόβεν, Νίλσεν και άλλων μεγάλων δημιουργών.

Τον Αύγουστο του 2003, ύστερα από πρόσκληση των Γυναικείων Οργανώσεων Ρεθύμνου της Κρήτης και της Οργάνωσης Γυναικών Κυθρέας Κύπρου, έδωσε συναυλία στο Ρέθυμνο, όπου μέσα από το τραγούδι το λόγο και την εικόνα παρουσίασε την ιστορία και το δράμα της κατεχόμενης Κυθρέας.

Στις 14 Μαΐου 2004 η Χορωδία Δήμου Έγκωμης μαζί με το Φωνητικό συγκρότημα Μελωδία του Πνευματικού Ομίλου Λεμεσού, πήρε μέρος στο ΙΓ’ Σεμινάριο για τη λογοτεχνία της Κύπρου με τίτλο «Κύπρος – Ναυς εν πλω», που οργάνωσε το Πανεπιστήμιο Αθηνών, στην αίθουσα τελετών του, ερμηνεύοντας μελοποιημένη ποίηση Κυπρίων ποιητών σε πρωτότυπη μουσική δημιουργία της καταξιωμένης συνθέτιδας Αναστασίας Γκάυ με σολίστα τον διεθνούς φήμης βαρύτονο Κύρο Πατσαλίδη και με συνοδεία μουσικού σχήματος, το οποίο απαρτιζόταν από μέλη της Κρατικής Ορχήστρας Κύπρου.

Με το ίδιο έργο δόθηκε μεγάλη συναυλία και στην Κύπρο, στη Λευκωσία υπό την αιγίδα του Υπουργού Άμυνας και όλα τα έσοδα δόθηκαν στο ταμείο της Άμυνας. Η συναυλία καλύφθηκε από το Κρατικό τηλεοπτικό κανάλι Ρ.Ι.Κ.

Στη συνέχεια η Χορωδία Δήμου Έγκωμης έδωσε αρκετές άλλες συναυλίες αφιερώματα για την Σμύρνη, για την Κωνσταντινούπολη, για το έπος του 1955, τις Εθνικές επετείους και για την εισβολή, την συνεχιζόμενη κατοχή και το δράμα του Κυπριακού Ελληνισμού.

Από τον Σεπτέμβριο του 2005, η Χορωδία Δήμου Έγκωμης συνεχίζει τη δημιουργική της πορεία υπό την διεύθυνση του κ. Γιώργου Λοΐζου. Είναι σαρανταμελής και τετράφωνη, πλούσιο ρεπερτόριο και με τον δικό της τρόπο συμβάλλει στα πολιτιστικά και όχι μόνο δρώμενα.

Σημαντική ήταν η συναυλία – αφιέρωμα στους κατεχόμενους Δήμους Καραβά και Λαπήθου σε συνεργασία με τον Δήμο Έγκωμης που δόθηκε το καλοκαίρι του 2005 στην παρουσία υπουργών και άλλων επισήμων από Κύπρο και Ελλάδα, την οποία παρακολούθησαν τρεις χιλιάδες άτομα.

Αρχές Νοεμβρίου 2006 η χορωδία έδωσε μεγάλη συναυλία με κυπριακά και άλλα τραγούδια, στη Θεσσαλονίκη ύστερα από παράκληση του ιδρύματος Άγαμων Μητέρων. Τον Μάρτιο του 2007 σε συνεργασία με το Φωνητικό Σύνολο «Μελωδία» και μουσικό σχήμα (150 άτομα επί σκηνής) έδωσε μεγάλη συναυλία αφιερωμένη στους Απαγχονισθέντες Ήρωες της ΕΟΚΑ 1955–59, υπό την αιγίδα του Συμβουλίου Ιστορικής Μνήμης. Η συναυλία καλύφθηκε από όλα τα τηλεοπτικά τοπικά κανάλια.

Με αφορμή τη συμπλήρωση 47 χρόνων από τη θυσία του ήρωα και ποιητή Ευαγόρα Παλληκαρίδη συνεργάστηκε με τη συνθέτρια Αναστασία Γκάυ και έδωσε συναυλία με μελοποιημένα ποιήματα του ήρωα στο πλαίσιο της μεγάλης εκδήλωσης του Δήμου Έγκωμης με τίτλο «Ευαγόρας Παλληκαρίδης – Ο Ήρωας – Ερωτικός Ποιητής».

Η Δημοτική Χορωδία Έγκωμης συμμετείχε στην επίσημη τελετή εγκαινίων του Αυξέντειου Μουσείου, που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του Συνδέσμου Κυπρίων Ξάνθης.

Το 2011, η Δημοτική Χορωδία συμμετείχε σε πλήθος εκδηλώσεων στον Δήμο Έγκωμης, αλλά και σε χορωδιακά φεστιβάλ της Κύπρου και του εξωτερικού. Κατά την περίοδο του καλοκαιριού μετέβη στον αδελφό Δήμο Χανίων, όπου και συμμετείχε στο Πολιτιστικό Φεστιβάλ του Δήμου. Άλλα κορυφαία γεγονότα ήταν η συμμετοχή στη Χριστουγεννιάτικη Συναυλία Αγάπης της Δημοτικής Ορχήστρας Έγκωμης στο Αμφιθέατρο της ΠΑΣΥΔΥ, καθώς και η συμμετοχή στο Φεστιβάλ Χριστουγεννιάτικου και Θρησκευτικού Τραγουδιού στο κινηματοθέατρο «Παλλάς» Λευκωσίας.

Κατά το 2012 η Δημοτική Χορωδία Έγκωμης εμφανίζεται σε διάφορες εκδηλώσεις επετειακές του Δήμου Έγκωμης (π.χ. εορτασμός 25ης Μαρτίου-1ης Απριλίου, Ημέρα Γυναίκας) καθώς και στη Χριστουγεννιάτικη Συναυλία Αγάπης, μαζί με τη Δημοτική Ορχήστρα Έγκωμης και το Φωνητικό Σύνολο «Αρμονία» Έγκωμης και την ετήσια συναυλία Θρησκευτικού και Χριστουγεννιάτικου Τραγουδιού του Μουσικού Ομίλου Λευκωσίας. Παράλληλα, ως αναγνώριση του έργου της, προσκαλείται τα Χριστούγεννα του ίδιου έτους από την Ένωση Κυπρίων Ιταλίας «Νήμα», όπου δίδει παραστάσεις στη Ρώμη, Todi και Umbria μαζί με άλλες χορωδίες όπως τη Χορωδία Νέων Ρώμης, τη Νέα Χορωδία Ρώμης, την Πολυφωνική Χορωδία Ρώμης και την Πολυφωνική Χορωδία «Tu Solus».

Τα επόμενα χρόνια η Δημοτική Χορωδία Έγκωμης εμφανίζεται στις επετειακές, τις χριστουγεννιάτικες, αντικατοχικές εκδηλώσεις και τα διάφορα Φεστιβάλ του Δήμου Έγκωμης (Φεστιβάλ Παραδοσιακών Προϊόντων «Στα μονοπάτια της παράδοσης», Τρίτη του Πάσχα, Μουσικές Ανταλλαγές). Συνεχίζει συνάμα τη συμμετοχή της σε ετήσιους θεσμούς, όπως η συναυλία Θρησκευτικού και Χριστουγεννιάτικου Τραγουδιού του Μουσικού Ομίλου Λευκωσίας, ενώ παράλληλα αναπτύσσει στενή συνεργασία με τους δύο Ιερούς Ναούς Αγίου Νικολάου Έγκωμης και Αγίων Πάντων Μακεδονίτισσας καθώς και ιδιωτικούς φορείς εντός και εκτός Έγκωμης.

Τον Οκτώβριο του 2014 λαμβάνει πρόσκληση και συμμετέχει σε κοινή συναυλία με τη Χορωδία – Μαντολινάτα Χανίων «Αντώνης Κωστουράκης» στο κατάκλειστο Πνευματικό Κέντρο Χανίων υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης και τον επόμενο χρόνο (2015) στο 1ο Εαρινό Χορωδιακό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

Τον ίδιο χρόνο τραγουδά στα αποκαλυπτήρια του μνημείου πεσόντων και αγνοουμένων Κερυνειωτών, που τέλεσε ο εξοχότατος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας καθώς και στην εκδήλωση της Λέσχης Λαϊονές Λευκωσίας-Κερύνειας για τα 60χρονα από την έναρξη του αγώνα της ΕΟΚΑ και τη συμβολή της γυναίκας στον Αγώνα στην Πύλη Αμμοχώστου υπό την αιγίδα του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού.

Τον Μάρτιο του 2016 συμμετέχει στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα στην εκδήλωση – αφιέρωμα στη γυναίκα λογοτέχνιδα που διοργανώνει ο Δήμος Έγκωμης και τον Μάιο στο Χορωδιακό Φεστιβάλ Ολύμπου, μαζί με τη Δημοτική Χορωδία Λιτοχώρου «Ιωάννης Σακελλαρίδης», την Ενόργανη Θρακική Χορωδία του Ιστορικού Μουσείου Ν. Ορεστιάδας, τη Δημοτική Χορωδία Ιδαλίου, τη Μικτή Χορωδία Λιβαδιάς «Ερκύνα» και τη Χορωδία Επτανησίων – Χορωδία Μυρτουντίων στο Ανοικτό Αμφιθέατρο Λιτοχώρου υπό την αιγίδα του Δήμου Δίου – Ολύμπου.

Το 2017 η Δημοτική Χορωδία Έγκωμης έδωσε υψηλού επιπέδου κοινή συναυλία στο Πολιτιστικό Κέντρο του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου με τη Χορωδία – Μαντολινάτα Χανίων «Αντώνης Κωστουράκης», με την οποία ανέπτυξε αδελφικές σχέσεις. Επιπρόσθετα συμμετείχε κι αυτή τη χρονιά σε Χορωδιακό Φεστιβάλ στην Ελλάδα με μεγάλη επιτυχία (1ο Καλοκαιρινό Χορωδιακό Φεστιβάλ Χαλκιδικής).

Κατά το επόμενο έτος (2018), συμμετείχε σε σειρά εκδηλώσεων του Δήμου Έγκωμης (ημέρα της γυναίκας, εορτασμούς εθνικών επετείων, χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις), με αποκορύφωμα την Αντικατοχική εκδήλωση «Μνήμες Κερύνειας», η οποία διοργανώθηκε σε συνεργασία με τον Δήμο Κερύνειας, στον συμβολικό χώρο του μνημείου Κερυνειωτών, παρά τον Τύμβο Μακεδονίτισσας.

Το 2019 η Δημοτική Χορωδία Έγκωμης αριθμούσε περί τα 45 μέλη και συνάμα με τις άλλες δραστηριότητές της, συμμετείχε σε Χορωδιακό Φεστιβάλ στον Βόλο καθώς και στο μεγάλο φεστιβάλ «Χριστούγεννα στην Έγκωμη» που συνδιοργανώθηκε με το Mall of Engomi στην εμπορική λεωφόρο 28ης Οκτωβρίου.

ΜΑΕΣΤΡΟΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ

Μαέστρος της Δημοτικής Χορωδίας Έγκωμης από το 2005 είναι ο κ. Γιώργος Λοΐζου. Ο Γιώργος Λοΐζου είναι απόφοιτος της Παιδαγωγικής Ακαδημίας Κύπρου, με εξομοίωση πτυχίου του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Υπηρέτησε τη Δημοτική Εκπαίδευση στην Κύπρο από όλες τις βαθμίδες του εκπαιδευτικού και συνταξιοδοτήθηκε από τη θέση του Διευθυντή.

Κατέχει επίσης Πτυχίο Ωδικής, Πτυχίο Αρμονίας, Πτυχίο Αντίστιξης του Εθνικού Ωδείου Κύπρου με άριστα καθώς και Πτυχίο Βυζαντινής Μουσικής της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου με άριστα και Δίπλωμα Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης επίσης με άριστα. Διετέλεσε ακαδημαϊκός συνεργάτης στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Λευκωσίας για τη διδασκαλία δύο μαθημάτων (Θεωρία και Ιστορία της Βυζαντινής Μουσικής και Βυζαντινή Μουσική Εκτέλεση). Είναι διευθυντής και διδάσκαλος του παραρτήματος της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής «Μακάριος Γ’» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου, Χοράρχης της Βυζαντινής Χορωδίας της Παγκύπριας Ένωσης Ιεροψαλτών «Ιωάννης Κουκουζέλης», μαέστρος της Χορωδίας του Χριστιανικού Συνδέσμου Γυναικών Έγκωμης. Είναι συνιδρυτής της Δημοτικής Χορωδίας Στροβόλου (1991), στην οποία διετέλεσε και μαέστρος μέχρι το 2005. Ο κ. Λοΐζου είναι ακόμη μέλος του Κυπριακού Ομίλου Εκπαιδευτικής Διοίκησης (ΚΟΕΔ), του Πνευματικού Ομίλου Κύπρου και του Ομίλου Πνευματικής Ανανέωσης.

 

ΝΕΑ ΜΕΛΗ

Ο Δήμος Έγκωμης και ο μαέστρος της Χορωδίας ανακοινώνουν, ότι γίνονται δεκτά νέα μέλη στη χορωδία, άντρες και γυναίκες, κατόπιν ακρόασης από τον μαέστρο.

print