Με διαφάνεια μπροστά στους δημότες Έγκωμης


Ανακοινώσεις κατά τη διάρκεια Πανδημοτικής Συνέλευσης


 


Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 2 Μαρτίου η ετήσια Πανδημοτική Συνέλευση του Δήμου Έγκωμης, κατά τη διάρκεια της οποίας κατατέθηκε ο απολογισμός δράσης του 2015 και συζητήθηκαν τα προγράμματα και οι προοπτικές για το 2016.  Το Δημοτικό Συμβούλιο Έγκωμης έχει θεσμοθετήσει την ετήσια λογοδοσία με κεντρικό σύνθημα «Ενημερώνουμε και ακούμε τους δημότες».


 


Ο Δήμαρχος Έγκωμης, Ζαχαρίας Κυριάκου, έκανε εκτενή και κατατοπιστική αναφορά σε όλους τους τομείς δράσης του Δήμου, τονίζοντας ότι το Δημοτικό Συμβούλιο από την πρώτη μέρα της ανάληψης των καθηκόντων του,  την 1/1/2012, έθεσε ως βασικό κατευθυντήριο άξονα των ενεργειών του τη διαφάνεια και αδιάλειπτη ενημέρωση του δημότη.


 


Ο κ. Κυριάκου αφού αναφέρθηκε στα δύσκολα χρόνια μνημονίου/ περικοπών και αναγκαστικών αναπροσαρμογών στα προγράμματα του Δήμου, τόνισε ότι με μεθοδική εργασία και προσεκτικά βήματα, ο Δήμος Έγκωμης είναι συνεπής και φερέγγυος στην οικονομικές υποχρεώσεις του, ενώ τα παλιά δάνεια που συνήψε ο Δήμος, αποπληρώνονται κανονικά και σήμερα το συνολικό χρέος του Δήμου έχει περιοριστεί στο €1.437,000.


 


Ο Δήμαρχος Έγκωμης είπε ότι προβάλλει τώρα επιτακτική η ανάγκη για σημαντικές παρεμβάσεις σε θέματα ενίσχυσης και βελτίωσης υποδομών, που αφορούν στην επιδιόρθωση δρόμων και πεζοδρομίων, καθώς και βελτίωση συγκεκριμένων αντιπλημμυρικών έργων. Προς τούτο, επισήμανε ότι χρειάζεται και η ουσιαστική βοήθεια / στήριξη του κεντρικού κράτους, διότι οι Δήμοι από μόνοι τους είναι αδύνατο ν’ ανταποκριθούν επαρκώς στις τεράστιες δαπάνες. Οι υποδομές των πόλεων, πρόσθεσε, είναι θέμα ευρύτερης προσέγγισης που δεν πρέπει ν’ αγνοεί το κράτος. Ο Δήμος Έγκωμης, για συγκεκριμένα έργα, έχει απευθυνθεί στα αρμόδια κυβερνητικά τμήματα.


 


Στη λογοδοσία του ο Δήμαρχος Έγκωμης ανακοίνωσε και τ’ ακόλουθα:


·       Σύντομα θα γίνει παρέμβαση στην εμπορική οδό 28ης Οκτωβρίου για επιδιόρθωση των φθαρμένων σημείων.


·       Ολοκληρώνεται εντός του 2016 το Πάρκο ΟΠΑΠ, που θα είναι ένας όμορφος χώρος πνευματικής ενασχόλησης στην Έγκωμη. Το πάρκο ανεγείρεται με χορηγία της ετ. ΟΠΑΠ και θα είναι αφιερωμένο στους πεσόντες που τάφηκαν στον παρακείμενο Τύμβο Μακεδονίτισσας.


·       Αρχίζει από την Έγκωμη η νέα φάση του δικτύου ποδηλατόδρομων που θα συνδέει τα Πανεπιστήμια Λευκωσίας με το κέντρο της πόλης.


·       Ολοκληρώθηκε το έργο της σύνδεσης της οδού Πορφυρίου Δικαίου (φοιτητικές εστίες) με τη λεωφόρο Γρίβα Διγενή. Έργο που αναμένεται ν’ αποσυμφορήσει την κυκλοφοριακή κίνηση από οικιστικές περιοχές.


·       Βρίσκεται σε εξέλιξη αντιπλημμυρικό έργο του Τμήματος Δημοσίων Έργων στην περιοχή λεωφ. Γρίβα Διγενή, ενώ έχουν γίνει σημαντικές επιδιορθώσεις των πεζοδρομίων της ίδιας λεωφόρου.


·       Ενισχύεται συνεχώς το πράσινο στην Έγκωμη με νέες δενδροφυτεύσεις.


·       Ο Δήμος Έγκωμης συμμετέχει ως συνεταίρος στο σύγχρονο καταφύγιο σκύλων Λευκωσίας που λειτούργησε στην περιοχή Παλιομετόχου και συμβάλλει, έτσι, στο τομέα της ευημερίας των ζώων.


·       Συστηματοποιείται η εμπλοκή του Δήμου σε Ευρωπαϊκά προγράμματα, που η υλοποίηση τους ευεργετεί το κοινωνικό σύνολο, μέσα από πολιτιστικές και άλλες εκδηλώσεις.


 


Ο Δήμαρχος έκανε ιδιαίτερη αναφορά σε θέματα καθαριότητας και κάλεσε για μια ακόμη φορά τους δημότες να συνεργάζονται με τις υπηρεσίες του Δήμου και να τηρούν σχολαστικά το ετήσιο πρόγραμμα περισυλλογής κλαδεμάτων και να μη απορρίπτουν ανεξέλεγκτα σε ανοικτούς χώρους, πάσης φύσεως άχρηστα που θέλουν να ξεφορτωθούν, αλλά να επικοινωνούν με τις Υγειονομικές Υπηρεσίες του Δήμου.


 


Κατά τη διάρκεια της Πανδημοτικής ο Δήμαρχος ενημέρωσε και για τις διεργασίες Μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που θα οδηγήσει σε συμπλεγματοποίηση υπηρεσιών των Δήμων. Όπως ανέφερε, το σχετικό νομοσχέδιο  της Κυβέρνησης, βρίσκεται στη Βουλή.


 


Μετά την ενημέρωση από το Δήμαρχο, ακολούθησε γόνιμος διάλογος με τους δημότες, οι οποίοι υπέβαλαν σωρεία ερωτήσεων για θέματα που απασχολούν το Δήμο Έγκωμης και εξέφρασαν απόψεις. Πολλοί δημότες συγχάρηκαν τον Δήμο για την διαφάνεια με την οποία τους ενημερώνει σε τακτά χρονιά διαστήματα και εξέφρασαν την ευαρέσκεια τους για το όλο έργο του Δήμου, μέσα σε πάρα πολύ δύσκολες οικονομικές συνθήκες, τα τελευταία τέσσερα χρόνια.


 


 


ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΕΓΚΩΜΗΣ


3 ΜΑΡΤΙΟΥ 2016

print