Με λαμπρότητα τιμήθηκε η 28η Οκτωβρίου στην Έγκωμη



Με λαμπρότητα τιμήθηκε η εθνική επέτειος της 28ης Οκτωβρίου στον Δήμο Έγκωμης. Στην παρουσία του Δημάρχου, Ζαχαρία Κυριάκου, μελών του Δημοτικού Συμβουλίου και πλήθους κόσμου τελέστηκε πανηγυρική δοξολογία τον Ιερό Ναό Αγίων Πάντων Μακεδονίτισσας. Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Διευθυντής του Ενιαίου Λυκείου Κύκκου Α’ και πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Δημήτρης Ταλιαδώρος. Ακολούθησε πομπή προς το πάρκο Πεσόντων και Αγνοουμένων Καταδρομέων, όπου τελέστηκε τρισάγιο και έγινε κατάθεση στεφάνων. Ιδιαίτερα εορταστική νότα έδωσε η παρουσία της Φιλαρμονικής της Ιεράς Μητρόπολης Ταμασού και Ορεινής, η οποία προηγείτο της πομπής.


Οι εορτασμοί για την 28η Οκτωβρίου ολοκληρώθηκαν με εκδήλωση που έγινε σε συνεργασία με τον Μορφωτικό Σύλλογο Έγκωμης. Εισαγωγική ομιλία έκανε η πρόεδρος του Μορφωτικού Συλλόγου, δρ Ειρήνη Χατζηχαραλάμπους. Ο Δήμαρχος Έγκωμης, Ζαχαρίας Κυριάκου, σε σύντομο χαιρετισμό του τόνισε:


«Ο ξεσηκωμός του ελληνικού λαού στις 28 Οκτωβρίου 1940, με τη συμμετοχή πολλών Κυπρίων εθελοντών πολεμιστών, δείχνει σήμερα τον δρόμο της ευθύνης και του καθήκοντος, αλλά ταυτόχρονα υποβάλλει την ανάγκη επικράτησης ομοψυχίας κι ενότητας απέναντι στον τουρκικό φασισμό που συνεχίζει να κατακρατεί κυπριακά εδάφη. Πίστη, υψηλό φρόνημα κι ενότητα ήταν τα τρία κύρια συστατικά που πρόταξε ο Ελληνισμός απέναντι στο γερμανοϊταλικό φασισμό. Πίστη, φρόνημα κι ενότητα πρέπει να βάλουμε και σήμερα στη ζωή μας, αν θέλουμε να έρθουν καλύτερες μέρες. Κανένας λαός δεν ελευθέρωσε εδάφη του με υποταγμένη τη συνείδηση, με κατεβασμένα κεφάλια και ηττοπαθή προσέγγιση, επειδή ο αντίπαλος ήταν αριθμητικά υπέρτερος. Χαμένοι αγώνες δεν υπάρχουν, όταν διεξάγονται με προσήλωση στις παρακαταθήκες που μας άφησαν οι γενναίοι μαχητές των υπέρ βωμών και εστιών αγώνων του έθνους. Οι γενναίοι μαχητές του 1940, μας δίδαξαν με τη θυσία τους, ότι η τελική νίκη δεν ανήκει στους πολλούς, αλλά σ’ αυτούς που έχουν το δίκαιο μαζί τους. Ανήκει σ’ αυτούς που έχουν τη δύναμη να υπομένουν και ν’ αγωνίζονται ενωμένοι.»



Κύριος ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο φιλόλογος Σωτήρης Χαραλάμπους, ο οποίος εξήρε τη σημασία του ΟΧΙ για την έκβαση του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, καθώς και τον ηρωισμό των Ελλήνων στην άνιση μάχη με τον ιταλογερμανικό φασισμό.  Ακολούθησε απαγγελία επετειακών ποιημάτων από τη Μαριάννα Χριστόφια και Έλυα Παλάτου. Τέλος, ο νεαρός Δημήτρης Μεσημέρης εντυπωσίασε το κοινό ερμηνεύοντας τραγούδια αφιερωμένα στους ήρωες του αλβανικού μετώπου και της εθνικής αντίστασης.




print