Έρευνα για τη σχέση εχινοκόκκου και καρκίνου στον κυπριακό πληθυσμό


Επιθυμούμε να σας πληροφορήσουμε για μια νέα παγκύπρια έρευνα που διεξάγεται στη χώρα μας από το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και το Νοσοκομείο του Mount Sinai, στο Τορόντο, Καναδά, και σχετίζεται με την ασθένεια της εχινοκοκκίασης. Όπως πιθανόν να γνωρίζετε στην Κύπρο είχαν μολυνθεί πάρα πολλά άτομα από την εχινοκοκκίαση τις δεκαετίες 1950-1980. Σχετικές μελέτες έχουν υποδείξει ότι άτομα που έχουν υποστεί μόλυνση από παρασιτικές ασθένειες έχουν αναπτύξει διάφορες αλλαγές στο ανοσοποιητικό τους σύστημα οι οποίες πιθανόν να σχετίζονται είτε θετικά είτε αρνητικά με ασθένειες, όπως ο καρκίνος. Η ομάδα μας συγκεκριμένα ενδιαφέρεται να μελετήσει τη σχέση της παρελθούσας μόλυνσης από εχινόκοκκο με τον καρκίνο.


Είναι γνωστό ότι τώρα στην Κύπρο έχει εξαλειφθεί η εχινοκοκκίαση αλλά για να διερευνηθεί η ακριβής σχέση της εχινοκοκκίασης με τον καρκίνο θα διεξαχθεί μια οπισθοδρομική μελέτη. Για τη μελέτη μας χρειαζόμαστε τη συμμετοχή ατόμων που είχαν στο παρελθόν μολυνθεί από εχινοκοκκίαση. Επίσης χρειάζεται να συμπεριλάβουμε στη μελέτη μας υγιή άτομα, ως μονάδες ελέγχου, για τη σύγκριση με τους πρώην ασθενείς του εχινοκόκκου. Στόχος μας είναι η στρατολόγηση 1000 πρώην ασθενών του εχινοκόκκου και 3000 μονάδων ελέγχου (μάρτυρες) που δεν έχουν ποτέ μολυνθεί από εχινόκοκκο για να συγκριθεί το ιστορικό τους οπισθοδρομικά με τους πρώην ασθενείς. Οι μάρτυρες θα επιλεχθούν ανάμεσα από ίδιας ηλικίαςμημολυσμένους συγγενείς και γείτονες των ασθενών. Σε περίπτωση όπου ο πρώην ασθενής ή ο μάρτυρας έχει ο ίδιος αποδημήσει, θα επιτραπεί η συμμετοχή του στη έρευνά μας με τη βοήθεια ενός εν’ ζωή συγγενή ο οποίος έχει επαρκή γνώση του σχετικού ιστορικού του ασθενούς.


Μετά από την εκδήλωση ενδιαφέροντος του συμμετέχοντα, θα έρθουμε σε προσωπική επαφή με όλους τους συμμετέχοντες που πληρούν τα πιο πάνω κριτήρια επιλεξιμότητας. Στη συνέχεια, θα διευθετηθεί μία 10-λεπτη τηλεφωνική ή προσωπική συνέντευξη, για να ληφθούν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικές με την έρευνά μας. Η μελέτη έχει πάρει την έγκριση της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής Κύπρου και θα διαρκέσει δύο περίπου χρόνια


Σας ευχαριστούμε που διαβάσατε τις πληροφορίες. Στην περίπτωση που θα θέλατε να υποστηρίξετε την έρευνά μας με τη συμμετοχή σας και για να ζητήσετε ανώνυμα περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στα παρακάτω τηλέφωνα.


Σας είμαστε ευγνώμονες για τη συμπαραστασή σας.


Δρ Κατερίνα Οικονομοπούλου, PhD                                  Δρ Κυριάκος Κυριάκου, PhD


Τηλ. 22392809                                                                    Τηλ. 22392631  


Φαξ. 22392746

print