Κλιματική αλλαγή /ακραία καιρικά φαινόμενα

Αγαπητοί δημότες,

Ο πλανήτης βιώνει με το χειρότερο τρόπο τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, η οποία εκδηλώνεται με διάφορους τρόπους και προκαλεί καταστροφές. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα αποτελούν μέρος της κλιματικής αλλαγής. Συχνές είναι, πλέον, οι προειδοποιήσεις των μετεωρολόγων για ακραία/αφύσικα καιρικά φαινόμενα.

Πέραν των συνεχών προσπαθειών του Δήμου μας για αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων (με βελτίωση υποδομών και αντιπλημμυρικά έργα), παρακαλούνται και οι δημότες να λαμβάνουν τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα για αποφυγή και καλύτερη αντιμετώπιση προβλημάτων που προκύπτουν από καταιγίδες. Παρακαλείται το κοινό όπως ελέγχει τα φρεάτια που βρίσκονται έξωθι των υποστατικών του, έτσι ώστε να είναι καθαρά. Παράλληλα, το κοινό προτρέπεται να αποφεύγει τη ρίψη κλαδεμάτων και άχρηστων αντικειμένων ή/και οικοδομικών υλικών σε πεζοδρόμια, ανοιχτούς χώρους για να μην αυξηθεί ο κίνδυνος απόφραξης των σχαρών. Τα φρεάτια αποχέτευσης δεν πρέπει να καλύπτονται με οικοδομικά υλικά, πέτρες, κιβώτια, σκιπ ή μηχανήματα. Υπενθυμίζεται ότι πρέπει να λαμβάνονται επιπλέον μέτρα στις πιο ευάλωτες περιοχές που έχουν πληγεί από πλημμύρα στο παρελθόν, ενώ συστήνεται στους ιδιοκτήτες υπογείων να προμηθευτούν αντλίες νερού και να προβούν σε συντήρηση των υφιστάμενων αντλιών. Την ώρα της έντονης βροχόπτωσης είναι αδύνατον τα συνεργεία του Δήμου και η Πυροσβεστική Υπηρεσία να ανταποκρίνονται σε όλα τα περιστατικά για τα οποία τυχόν κληθούν και συνεπώς η βοήθεια και η συνεργασία των δημοτών θα συμβάλει σημαντικά στη βελτίωση της κατάστασης.

Όπως είναι γνωστό, η Έγκωμη βρίσκεται στις 19 πιο επικίνδυνες πλημμυροπαθείς περιοχές της Κύπρου. Σε ακραία καιρικά φαινόμενα, προκαλείται υπερχείλιση του καναλιού Κλήμου, με ορμητικά νερά που έρχονται στις χαμηλές περιοχές της Έγκωμης από πιο ψηλές περιοχές της Ανθούπολης και άλλες. Είναι γι’ αυτό το λόγο που βρισκόμαστε σε κινητοποίηση, για δημιουργία δυο μεγάλων λιμνών κατακράτησης όμβριων υδάτων, μια στην περιοχή Ανθούπολης και μια στην Έγκωμη. Σε συνεννόηση με το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων και την Επαρχιακή Διοίκηση, έχουν εντοπισθεί οι χώροι και καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για εξασφάλιση των αναγκαίων αδειών χρήσης της γης (ιδιωτικής και κρατικής). Παράλληλα, οι Υπηρεσίες του Δήμου Έγκωμης έχουν προβεί τα τελευταία πέντε χρόνια σε δραστικές παρεμβάσεις σε 60 περίπου σημεία στην επικράτεια του Δήμου, για επίλυση προβλημάτων πλημμυρών και η προσπάθεια αυτή συνεχίζεται ακατάπαυστα.

Για οιαδήποτε βοήθεια σε έκτακτες ανάγκες ή περαιτέρω πληροφόρηση σε σχέση με τα πιο πάνω, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τις υπηρεσίες του Δήμου στα τηλέφωνα: 96478810 ή  22453800.      

ΔΗΜΟΣ ΕΓΚΩΜΗΣ

print