Τέλη αποκομιδής σκυβάλων 2019

Με αφορμή σχόλια που διατυπώνονται για τις χρεώσεις σκυβάλων 2019 στο Δήμο Έγκωμης, ο Δήμος Έγκωμης διευκρινίζει τα ακόλουθα:

  1. Οι χρεώσεις, παγκύπρια από τους Δήμους, δεν γίνονται με βάση την ποσότητα σκυβάλων που απορρίπτονται. Για να εφαρμοστεί το σύστημα «πληρώνω όσο πετώ», απαιτείται πολύ εργασία σε επίπεδο υποδομών κλπ, την οποία θα διεκπεραιώσει η αρμόδια Κυβερνητική υπηρεσία. Όταν το σύστημα αυτό θα μπορεί να εφαρμοστεί, ο Δήμος Έγκωμης θα το υιοθετήσει.
  2. Στο Δήμο Έγκωμης οι χρεώσεις γίνονται εδώ και χρόνια με βάση το είδος της κατοικίας. Δηλαδή: Διαμέρισμα, μονοκατοικία, διπλοκατοικία, μεγάλη οικία με πισίνα ή μεγάλους κήπους. Οι χρεώσεις 2019 είναι 164 ευρώ το διαμέρισμα, 176 ευρώ η διπλοκατοικία, 181 ευρώ η μονοκατοικία και 189 ευρώ μεγάλες οικίες. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι τα διαμερίσματα αποτελούν το 50% των οικιστικών μονάδων Έγκωμης και η χρέωση είναι για το 2019 164 ευρώ (για 12 μήνες) που αντιστοιχεί με τέλος €13.67 το μήνα. Η υπηρεσία του Δήμου εξυπηρετεί οκτώ φορές το μήνα τους δημότες που σημαίνει ότι η χρέωση κάθε φορά περισυλλογής σκυβάλων ανέρχεται για κάθε διαμέρισμα σε 1 ευρώ και 71 σεντ. Για τη διπλοκατοικία το τέλος είναι €14.67 σ. το μήνα, τη μονοκατοικία 15 ευρώ το μήνα και για τις μεγάλες κατοικίες €15.75 σ. το μήνα, με αδιάλειπτη εξυπηρέτηση 8 φορές το μήνα. Το κόστος για κάθε φορά περισυλλογής είναι κάτω από 2 ευρώ για κάθε υποστατικό.

Πρέπει να επισημανθεί εκ νέου ότι το κλείσιμο του σκυβαλότοπου Κοτσιάτη τον περ. Οκτώβρη και η μεταφορά των σκυβάλων στο εργοστάσιο Κόσιης, επέφερε τεράστια αύξηση κόστους στις Τοπικές Αρχές. Σημειώνεται ότι με απόφαση της Βουλής, οι Δήμοι θα μπορούσαν να επιβάλουν ετήσια αύξηση στα σκύβαλα μέχρι και 14%. Στο Δήμο Έγκωμης με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η αύξηση το 2019 για οικιστικά υποστατικά ήταν 7%, για κάλυψη μέρους του επιπρόσθετου κόστους.

Τονίζεται επίσης ότι ισχύουν και συγκεκριμένα κριτήρια  εκπτώσεων για οικονομικά ασθενέστερους συμπολίτες μας. Τα κριτήρια έχουν δημοσιοποιηθεί έγκαιρα. Εάν στους οικονομικά ασθενέστερους εμπίπτουν και μονήρη άτομα, ασφαλώς και τυγχάνουν έκπτωσης.

 

ΔΗΜΟΣ ΕΓΚΩΜΗΣ

print